Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Macron benadrukken goede samenwerking

Kort nieuws - 27 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hebben woensdag na een drie uur durend gesprek hun goede samenwerking benadrukt. Beide regeringsleiders kwamen in Parijs bij elkaar om de oplopende spanningen tussen beide landen weg te nemen. 

Scholz sprak na het bezoek aan Macron van een "goed en belangrijk gesprek" over "de Europese energievoorziening, stijgende prijzen en gemeenschappelijke defensieprojecten". Duitsland en Frankrijk "gaan de uitdagingen gezamenlijk aan", aldus de kanselier. Frankrijk noemde het gesprek "constructief" en liet weten dat Scholz en Macron hebben afgesproken gezamenlijke werkgroepen in te richten die zich bezig gaan houden met energie, defensie en innovatie. Opvallend is dat een gezamenlijke persconferentie van Scholz en Macron, die wel was aangekondigd, niet doorging. Lees meer bij ZDFHeute.de

Eigenlijk zou deze week een Frans-Duits regeringsoverleg plaatsvinden, maar dat is verplaatst. Officieel vanwege logistieke problemen, maar Duitse media meldden vorige week dat er onenigheid heerst over de ambities van beide landen bij onder meer het energie- en defensiebeleid. De Franse regering was bovendien ontstemd over het feit dat ze niet al in een eerder stadium geïnformeerd was over het Duitse energie-steunpakket van 200 miljard euro.

Scholz en Macron hebben elkaar vorige week voorafgaand aan een EU-top in Brussel gesproken. De Franse president waarschuwde er toen openlijk voor dat Duitsland zich in Europa "isoleert". Zo'n waarschuwing is zeer ongebruikelijk, aldus nieuwssite Tagesschau woensdag. Het ging daarbij mede om de Duitse weigering in te stemmen met een Europees prijsplafond voor gas. Daar is na lang onderhandelen een compromis over bereikt, maar dat moet nog wel worden uitgewerkt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger