
EU-landen zetten Duitsland onder druk in gasprijs-kwestie
Kort nieuws - 21 oktober 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse kanselier Scholz moet een zware nacht achter de rug hebben. Op de EU-top in Brussel is top diep in de nacht onderhandeld over een antwoord op de hoge gasprijzen.
De afgelopen dagen regende het kritiek op Duitsland in internationale media en vanuit verschillende EU-landen. Duitsland zou niet solidair zijn en alleen de eigen belangen dienen. Een deel van de EU-lidstaten wil een maximale prijs op gasimporten, maar Duitsland is daar tegen. Scholz zegt te vrezen dat gasproducenten dan minder aan de EU zullen leveren en hun gas liever aan bijvoorbeeld Aziatische landen verkopen. Duitsland koopt momenteel massaal gas in tegen erg hoge prijzen, om de reserves te vullen. Daarmee wordt de prijs opgedreven, ook voor landen -zoals bijvoorbeeld Spanje- die helemaal niet zo'n tekort aan gas hebben omdat ze niet van Rusland afhankelijk waren.
De Franse president Macron suggereerde in Brussel dat Duitsland zich isoleert. Overigens heeft Duitsland een medestander in Nederland, dat ook niet voor een Europees prijsplafond voor gas is.
Na tien uur onderhandelen gaven Macron en Scholz aan dat er enige concensus is gevonden, maar concrete afspraken moeten komende week verder worden uitgewerkt. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer:

Frans-Duitse vriendschap onder druk
De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis
De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales
Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen
In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.
Reacties
Geen reacties aanwezig