Duitslandweb logo Duitslandweb

Energieheffing gaat niet door, gasprijsplafond afgesproken

Kort nieuws - 29 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft donderdag bekendgemaakt dat de eerder aangekondigde energieheffing van de baan is, en er een maximale gasprijs komt voor burgers en bedrijven. De kosten voor het enorme steunpakket kunnen oplopen tot 200 miljard euro.

Omdat voor de financiering van deze nieuwe maatregelen het bestaande Wirtschafts- und Stabilisierungsfonds (WSF) wordt gebruikt, kunnen de gasimporteurs ook vanuit dit pakket worden gecompenseerd voor de hoge inkoopprijzen voor gas. De Gasumlage, een heffing die iedere gebruiker zou gaan betalen, is dan niet meer nodig, aldus minister Habeck van Economische Zaken en Klimaat, die de Gasumlage eerder had ingevoerd. De heffing zou vanaf 1 oktober ingaan, maar is nu dus van de baan.

Kanselier Scholz zei dat dit steunpakket zorgt dat de gasrekeningen van burgers, ondernemers en de industrie snel lager worden. "Zodat de prijzen dalen, spannen we een groot afweerscherm", aldus de kanselier, die via beeldscherm deelnam aan de persconferentie vanwege een corona-infectie. Minister Habeck zei dat het gaat om een 'aanval van Rusland en het regime van Poetin op onze economie'. Volgens minister van Financien Christian Lindner wordt dit extra vermogen van 200 miljard nog in dit jaar opgenomen en kan Duitsland daarom volgend jaar weer vasthouden aan de 'Schuldenbremse', het bij wet vastgelegde begrotingsevenwicht.

Hoe het gasprijsplafond concreet gaat werken, is nog niet bekend. Een speciale commissie moet op korte termijn een voorstel uitwerken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger