Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz pleit voor militaire samenwerking in Europa-rede

Kort nieuws - 30 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft maandag in Praag aan de universiteit een toespraak gehouden waarin hij zijn ideeën over de Europese Unie uiteen zette. Scholz wil onder meer een gezamenlijke luchtverdediging.

De Russische inval in Oekraïne betekent voor Scholz nog steeds een Zeitenwende, een ommekeer in de internationale verhoudingen. De EU moet daarop reageren met uitbreiding en met intensievere samenwerking, meent Scholz.

Scholz pleit er ook voor dat besluiten in de buitenlandse politiek in meerderheid kunnen worden genomen, zodat lidstaten niet in hun eentje besluiten kunnen blokkeren.

Duitsland investeert miljarden in de verdediging en Scholz pleit ervoor om ook op dat vlak intensief samen te werken. De luchtverdediging wil hij samen met buurlanden, zoals onder andere Nederland, uitbouwen.

Scholz vindt dat de EU ook op economisch gebied autonomer moet worden. Op gebied van bijvoorbeeld grondstoffen en halfgeleiders zou de EU meer zelfvoorzienend moeten worden.

De toespraak van Scholz in Praag wordt gezien als (late) reactie op de hervormingsvoorstellen die de Franse president Macron in 2017 deed in een toespraak aan de Sorbonne-universiteit. Lees meer bij FAZ en bij ZDF of luister naar DIA-historicus Hanco Jürgens bij Bureau Buitenland over de toespraak van Scholz

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger