Duitslandweb logo Duitslandweb

'Scholz beslist: geen Duits veto tegen EU-asielcompromis'

Kort nieuws - 28 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Zijn coalitiepartners en zijn eigen partij zijn verdeeld, maar kanselier Scholz heeft nu volgens Duitse media beslist: Duitsland gaat de Europese asielhervormingsplannen niet blokkeren. Die moeten illegale migratie tegengaan. 

Met zijn besluit geeft Scholz (SPD) minister van Binnenlandse Zaken Faeser (SPD) meer onderhandelingsruimte tijdens de EU-top die vandaag in Brussel plaatsvindt en waar het asielcompromis op tafel ligt

Onderdeel van het Gemeenschappelijk Europees Asiel Systeem (GEAS) zijn crisismaatregelen die lidstaten meer mogelijkheden geven illegale migranten te weren. Zo kan bij de komst van veel vluchtelingen de periode worden verlengd waarin mensen aan de grens kunnen worden vastgehouden. Ook kunnen lidstaten weigeren asielzoekers terug te nemen die vanuit hun land zijn verder gereisd.

Het machtwoord van de kanselier betekent een nederlaag voor de Groenen, die tegen de zogenoemde Krisenverordnung zijn. Zij vrezen dat in crisissituaties de standaards die voor de opvang van vluchtelingen gelden, zo versoberd worden, dat ze inacceptabel zijn. De FDP keerde zich fel tegen de Groenen en vindt dat Duitsland het Europese compromis over het asielbeleid niet mag blokkeren. Scholz' SPD is ook verdeeld. 

Faeser kondigde voor vertrek naar Brussel aan dat ze "zeer optimistisch" is "dat we de Europese wetgeving hierover succesvol zullen afsluiten." Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger