Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: 'EU-asielafspraken ontlasten ook Duitsland'

Kort nieuws - 20 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De EU-landen zijn het vandaag eens geworden over een strenger asielbeleid. Een belangrijk besluit dat ook Duitsland ontlast, aldus kanselier Scholz (SPD)

Met het strengere asielbeleid willen de EU-landen irreguliere migratie tegengaan. Zo wordt het vanaf 2026 makkelijker om asielzoekers die weinig kans hebben om te blijven aan de buitengrenzen van Europa tegen te houden. De screening van asielzoekers moet sneller gaan verlopen en tijdens de procedure mogen ze in speciale centra aan de buitengrenzen van Europa worden vastgezet. Landen waar veel asielzoekers aankomen, worden door de andere lidstaten of financieel ondersteund, of deze lidstaten nemen asielzoekers over.

Scholz sprak vandaag op X van een belangrijk besluit. "Daarmee begrenzen we de irreguliere migratie en ontlasten we de staten die bijzonder sterk worden getroffen - ook Duitsland." Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) noemde de afspraken van de EU "dringend noodzakelijk en de hoogste tijd". Haar partij de Groenen maakt zich zorgen over de waarborging van de mensenrechten in de Europese asielafspraken. Volgens Baerbock kon Duitsland op dat gebied niet alles doorvoeren wat het wilde, maar blijven ook in crisissituaties humanitaire standaards van kracht.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD), die aan de Europese onderhandelingen deelnam, is tevreden over de afspraken. "Als we het Europa van de open binnengrenzen willen bewaren, moeten we de buitengrenzen beschermen en functionerende procedures invoeren."

Die Linke en verschillende mensenrechten- en hulporganisaties hebben harde kritiek op het strengere Europese asielbeleid. Dat lost de problemen niet op, maar perkt wel de rechten in van mensen die hup zoeken, zeggen zij. Dat kan volgens hen, zeker aan de Europese buitengrenzen, "dramatische gevolgen" hebben. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger