Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag verruimt recht op verblijfsvergunning

Kort nieuws - 4 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Bondsdag heeft vrijdag een hervorming van het verblijfsrecht besloten. Migranten die al langer in Duitsland zijn en goed geïntegreerd zijn, komen straks in aanmerking voor een verblijfsstatus. 

Veel migranten in Duitsland hebben een zogenoemde 'Duldung', een status die we in Nederland niet kennen en die de migrant beperkingen oplegt. De hervorming die de regering nu met instemming van het parlement invoert, zorgt dat mensen meer kans hebben om de onzekere Duldungs-status, in te wisselen voor een verblijfsvergunning.

Wie op 31 oktober 2022 vijf jaar in Duitsland is en geen strafbare feiten heeft gepleegd, krijgt 18 maanden de tijd om aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voor lange duur te voldoen. De nieuwkomer moet bijvoorbeeld voldoende Duits spreken en in z'n levensonderhoud kunnen voorzien. Van de regeling kunnen volgens de regering meer dan 136.000 mensen profiteren. De CDU/CSU is tegen de hervorming, omdat die verkeerde prikkels zou geven.

Het parlement besloot ook nog de asielprocedures en de gerechtelijke procedures te versnellen.  Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger