Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag verruimt recht op verblijfsvergunning

Kort nieuws - 4 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Bondsdag heeft vrijdag een hervorming van het verblijfsrecht besloten. Migranten die al langer in Duitsland zijn en goed geïntegreerd zijn, komen straks in aanmerking voor een verblijfsstatus. 

Veel migranten in Duitsland hebben een zogenoemde 'Duldung', een status die we in Nederland niet kennen en die de migrant beperkingen oplegt. De hervorming die de regering nu met instemming van het parlement invoert, zorgt dat mensen meer kans hebben om de onzekere Duldungs-status, in te wisselen voor een verblijfsvergunning.

Wie op 31 oktober 2022 vijf jaar in Duitsland is en geen strafbare feiten heeft gepleegd, krijgt 18 maanden de tijd om aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voor lange duur te voldoen. De nieuwkomer moet bijvoorbeeld voldoende Duits spreken en in z'n levensonderhoud kunnen voorzien. Van de regeling kunnen volgens de regering meer dan 136.000 mensen profiteren. De CDU/CSU is tegen de hervorming, omdat die verkeerde prikkels zou geven.

Het parlement besloot ook nog de asielprocedures en de gerechtelijke procedures te versnellen.  Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger