Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil vetorecht voor buitenlands EU-beleid afschaffen

Kort nieuws - 9 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken wil het vetorecht van de Europese lidstaten voor de Europese buitenland- en veiligheidspolitiek afschaffen. Beslissingen daarover moeten voortaan door een gekwalificeerde meerderheid worden genomen, zegt hij. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel is sceptisch over het plan.

"We kunnen ons niet langer laten gijzelen door degenen die de Europese buitenlandse politiek met hun veto's lamleggen", zei Maas (SPD) eerder deze week tijdens een digitale ambassadeursconferentie van zijn ministerie. Dat gaat op den duur ten koste van de cohesie binnen Europa, zei hij. Hij wil van het vetorecht af, "ook als dat betekent dat dan ook wij kunnen worden overstemd." Met meerderheidsbesluitvorming kan de EU in de buitenlandse politiek slagvaardiger optreden, aldus de minister. 

Voorafgaand aan Maas' uitspraken had Hongarije met zijn vetorecht opnieuw verhinderd dat de Europese lidstaten gezamenlijk een door China opgelegde kiesrechthervorming in Hongkong veroordeelden. Eerder lag Hongarije dwars bij een Europese verklaring over de escalatie van het geweld in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel is sceptisch over het afschaffen van het vetorecht, al wil hij het niet op voorhand afkeuren. De EU heeft een sterkere invloed in de wereld als de lidstaten eensgezind zijn in hun besluiten, zei hij tegen het verschillende internationale persbureaus in Brussel. Als voorbeeld noemde hij het besluit dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Dat was een sterk signaal naar burgers en bedrijven in Europa en naar de rest van de wereld. Daarmee zijn volgens Michel ook andere landen overtuigd zich bij de Europese klimaatdoelen aan te sluiten. Lees meer bij FAZ.net en RND.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger