Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas direct na beëdiging naar Frankrijk

Kort nieuws - 15 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, is woensdag direct na zijn beëdiging in de Bondsdag naar Frankrijk gereisd. Daar pleitte hij voor een "nieuwe Duits-Franse dynamiek" in Europa.

Maas wil de uitnodiging van president Macron "met zijn voorstellen voor de vernieuwing van Europa eindelijk ook aannemen", zei hij bij de ontmoeting met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian. Macron presenteerde in september zijn plannen voor de EU, maar door de lange formatie in Duitsland kon de bondsregering daar nog niet officieel op reageren. Vandaag worden kanselier Merkel en vice-kanselier en minister van Financiën Scholz in Parijs verwacht. 

Kort voor zijn vertrek naar Frankrijk benadrukte Maas in een toespraak in zijn nieuwe ministerie de groeiende verantwoordelijkheid van Duitsland in de wereld. Niemand heeft behoefte aan een Duitse buitenlandse politiek die zichzelf overschat, zei Maas, maar "in de huidige wereld mogelijk nog gevaarlijker is een buitenlandse politiek die wegduikt". Ten opzichte van Rusland kondigde de nieuwe minister een hardere koers aan, maar hij zei ook een bemiddelende rol in het Oekraïne-conflict te willen blijven spelen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger