Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas in Turkije en Oezbekistan

Kort nieuws - 30 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken is onder meer naar Turkije en Oezbekistan gereisd in de hoop meer Afghaanse medewerkers te kunnen evacueren.

Maas wil ervoor zorgen dat Afghanen die een toezegging hebben om in Duitsland te worden opgenomen alsnog Afghanistan kunnen verlaten. De regering van buurland Oezbekistan heeft zich bereid verklaard voor deze groep met Duitsland samen te werken. Veel Afghanen vluchten naar Oezbekistan, dat de meeste mensen aan de grens terugstuurt.

Duitsland heeft toen de Taliban Kabul midden augustus innamen, in Oezbekistan een luchtbrug opgezet om Duitsers en Afghanen die voor Duitsland hebben gewerkt te evacueren. Nu de evacuatievluchten zijn gestopt, zouden nog rond de 40.000 Afghanen en hun familieleden op Duitse evacuatielijsten staan.

Maas benadrukte het belang om met Rusland en China over de crisis in Afghanistan te overleggen. Deze landen hebben nog ambassades in Kabul. Er komt een Afghanistan-conferentie met de buurlanden, aldus de Duitse minister, waaraan naast Oezbekistan ook Tadzjikistan, Pakistan, Turkmenistan, Iran en China meedoen. 

Maas gaat tijdens zijn bezoek aan de regio zelf niet in gesprek met vertegenwoordigers van de Taliban, liet hij weten. Namens de bondsregering spreekt diplomaat Markus Potzel op dit moment met vertegenwoordigers van de nieuwe Afghaanse machthebbers, in Qatar.

Maas was zondag in Turkije en heeft daar financiële en technische hulp toegezegd voor de wederopbouw van de luchthaven in Kabul. Maandag zegde hij de buurlanden van Afghanistan 500 miljoen euro toe voor de hulp aan vluchtelingen. Hij bezoekt de komende dagen ook Tadzjikistan, Pakistan en Qatar. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger