Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Gabriel: Duitsland moet niet meer op VS rekenen

Kort nieuws - 5 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel pleit voor een nieuwe Duitse en Europese politiek ten opzichte van de Verenigde Staten. 

De VS is verzwakt in de internationale politiek en de Amerikaanse rol als beschermer van Duitsland en Europa is niet meer vanzelfsprekend, zegt Gabriel volgens de Süddeutsche Zeitung dinsdag tijdens een toespraak bij de Körberstiftung in Berlijn. De krant heeft de toespraak al kunnen lezen. Volgens Gabriël moet Duitsland zelfbewuster zijn eigen belangen verdedigen en niet op de VS wachten. Ook de Europese Unie kan het zich niet meer permitteren om langs de zijlijn te staan in de internationale politiek, aldus Gabriel. Als drijvende krachten in Europa noemt hij Frankrijk en Duitsland.

Uit een enquête in opdracht van de Körberstiftung komt naar voren dat een meerderheid van de ondervraagde Duitsers Frankrijk als belangrijkste partner in de buitenlandse politiek ziet, belangrijker dan de Verenigde Staten. Lees meer bij Zeit Online en over de enquête bij de Körberstiftung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger