Duitslandweb logo Duitslandweb

Veel protest in Duitsland tegen Google Street View
Minister wil straatbeelden op internet verbieden

Achtergrond - 10 februari 2010

Erger dan alle geheime diensten ter wereld, noemt minister Aigner van Consumentenbelangen Google Street View. Na landen als Japan, Frankrijk en Nederland is wat Google betreft nu Duitsland aan de beurt voor een virtuele blik in de straten. De weerstand tegen de foto’s is groot.

Veel protest in Duitsland tegen Google Street View
© Afb.: youtube

Minister Ilse Aigner (CSU) wil de 360-graden-foto’s van straten en pleinen van Google Street View verbieden, omdat die de privacy schenden van de mensen die erop te zien zijn. De minister bekijkt momenteel of ze gerechtelijke stappen tegen Google kan ondernemen, zegt ze in weekblad Focus. Met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie onderzoekt ze daarnaast de mogelijkheid de Duitse privacywetgeving zo aan te passen dat Google aan alle toevallige passanten op de foto’s publicatietoestemming moet vragen.

Wildplassen

Het is in Duitsland niet verboden foto’s te maken in de openbare ruimte en die te publiceren, ook niet als er toevallige voorbijgangers op staan. Maar de foto’s van internetdienst Google Street View roepen veel weerstand op. Zo wil de Duitse vereniging van huiseigenaren dat het internetbedrijf alle huizenbezitters apart toestemming vraagt voor de afbeelding van hun panden. Duitse gemeentes eisen geld van Google voor de publcatie van de straatfoto's.

Ook particulieren verzetten zich. De actiegroep Free Art and Technology (F.A.T) wist peilzenders op een camera-auto van Google te plaatsen zodat ze die konden stalken. Ze proberen de omstreden opnames voor Street View zo veel mogelijk te verpesten met gênante beelden: zo doen ze aan wildplassen of trekken ze hun broek naar beneden.

Hypocriet

Toch plaatsen commentatoren in de Duitse media vraagtekens bij het protest. Der Spiegel vraagt zich af of Aigners klachten niet hypocriet zijn. In de strijd tegen het terrorisme heeft de Duitse overheid de afgelopen jaren zelf een flink aantal privacywetten aangepast en deelt ze gevoelige informatie over haar burgers met andere EU-landen en de Verenigde Staten, aldus het weekblad.

De vraag is volgens Der Spiegel niet zozeer of, maar hoe de beelden worden getoond. De discussie zou niet moeten gaan over de strafbaarheid van Google of andere bedrijven die straatfoto’s publiceren, maar over welke spelregels wenselijk zijn in de digitale ruimte. Dagblad Die Welt noemt het debat in een commentaar zelfs “hysterisch”, gebaseerd op “vage angsten”.

Beau van Erven Dorens

Google vindt de kritiek onterecht. Al meer dan een jaar maakt de onderneming in overeenstemming met de privacyinstanties foto’s in Duitsland, laat het internetbedrijf weten. Dit najaar wil het de foto’s online zetten. Het is overigens uiteindelijk het Duitse ministerie van Justitie dat beslist of er actie tegen Google Street View wordt ondernomen.

In Nederland werd Google Street View vorig voorjaar geïntroduceerd met foto’s uit de tweede helft van 2008. Er ontstond een klein relletje toen bleek dat SBS-presentator Beau van Erven Dorens op de Amsterdamse Street View beelden te zien was. Die foto werd verwijderd. Ook bezoekers aan de Amsterdamse Wallen en de hoerenbuurt in Groningen waren zichtbaar. Inmiddels zijn zowel gezichten als bijvoorbeeld nummerborden onherkenbaar gemaakt.

Google lanceerde Street View voor het eerst in 2007 in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er ook beelden beschikbaar van Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Spanje, Italië en Groot-Brittannië.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Digitale samenleving':

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View


Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet


Lees meer

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Digitaal wordt (een beetje) normaal

De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger