"Immigratie is een korte-termijn-oplossing"

Achtergrond - 11 oktober 2006

Dr. Hans-Joachim von Kondratowitz

"Het is moeilijk om in te schatten hoeveel immigranten Duitsland in de toekomst nodig heeft om de bevolkingsafname en de inkrimping van de beroepsbevolking te compenseren. Zeker is echter, dat het aantal zo groot zal zijn, dat het integratieproces ernstig bemoeilijkt zal worden. Maar los daarvan: immigratie is een korte-termijn-oplossing voor het probleem van de vergrijzing. De immigranten worden zelf namelijk ook ouder!

Desondanks wordt immigratie in het huidige debat over vergrijzing in Duitsland geïnstrumentaliseerd, er wordt gedaan alsof je met aantallen migranten kunt schuiven om bijvoorbeeld de gaten op de arbeidsmarkt te dichten en zo de problemen op te lossen.

De kans op het welslagen van integratie hangt ook af van het land van herkomst van de immigrant. De eerste golf gastarbeiders in Duitsland bijvoorbeeld kwam vooral uit Griekenland en Italië. Zij leverde betrekkelijk weinig problemen op. Ook bij de Turken zie ik weinig problemen. Maar de jongste generatie Aussiedler, nakomelingen van vervolgde Duitsers in Oost-Europa, is een ander verhaal. Zij is feitelijk Russisch, spreekt alleen de Russische taal en heeft nauwelijks aanknopingspunten met Duitsland. Zij dreigt een afgezonderde groep te worden binnen de Duitse samenleving.

Ik ben voorstander van de immigratiewet zoals de bondsregering getracht heeft die in te voeren. De wet beoogt namelijk een regulering van de doelgerichte werving van arbeidsmigranten, in plaats van zomaar iedereen toe te laten. Een ontvangend land heeft het recht om quota toe te passen op immigratie."

Lees verder: interview met Benedikt Lux

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger