Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel bezorgd over Hongkong, Maas wil consequenties voor China

Kort nieuws - 14 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de toenemende invloed van China op Hongkong en ze wil dat de EU daar een gemeenschappelijk antwoord op vindt. Minister Maas van Buitenlandse Zaken wil een hardere houding ten opzichte van China.

“Het is een zorgwekkende ontwikkeling met het oog op dat wat altijd gold, namelijk: één land, twee systemen. En dat wordt nu wel degelijk in twijfel getrokken", zei Merkel maandag tijdens een persconferentie met de Italiaanse premier Conte. Ze sprak hem in aanloop naar de EU-top komend weekend, de eerste top van de regeringsleiders sinds Duitsland op 1 juli het EU-voorzitterschap op zich heeft genomen.

Hongkong kreeg in 1997 na de teruggave aan China de garantie dat het autonoom zou blijven met eigen vrijheden. Die worden nu, ondanks veel internationaal protest, door China ingeperkt. Het land voerde in juni een strenge veiligheidswet in voor Hongkong. De Duitse president Steinmeier sprak zondag op de publieke zender ZDF harde kritiek op de wet uit. “Als het daarbij blijft, dan zal dat een blijvende negatieve verandering ten opzichte van de Europese, de westerse staten tot gevolg hebben." 

Voor Merkel is de situatie in Hongkong echter "geen reden niet verder met China in gesprek te blijven", zei ze maandag. Ze wil een gemeenschappelijk Europees Chinabeleid en een gezamenlijk antwoord van de EU-lidstaten op deze ontwikkeling, benadrukte ze.

Volgens minister Maas van Buitenlandse Zaken pleiten Duitsland en Frankrijk voor een hardere houding ten opzichte van China. Dat zei hij maandag na een overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Als China zich niet houdt aan het principe 'één staat, twee systemen', moet dat concrete gevolgen hebben voor bijvoorbeeld wapenexporten en voor uitleverings- en rechtshulpverzoeken, aldus Maas. Ook wordt volgens de minister onderzocht of de EU het makkelijker kan maken voor Hongkong-Chinezen om naar Europa te komen. 

Europa zit in een moeilijke positie ten opzichte van China: de EU heeft China nodig als handelspartner en als partner in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd is de schending van mensenrechten in het land een groot probleem. In september was een top van de EU met China in Leipzig gepland. Die had het hoogtepunt van het Duitse EU-voorzitterschap moeten zijn, maar moest vanwege de coronacrisis worden verschoven naar een later, nog niet vastgelegd tijdstip. Lees meer bij RND.de en Reuters

Reacties

Wendy - 14 juli 2020 13:15

Laat de HK burgers die niet eens zijn met het Nationale Veiligheidswet naar de EU emigreren. Bijvoorbeeld soepele familie hereniging.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger