Duitslandweb logo Duitslandweb

Chinees-Duits regeringsoverleg: spanningen over mensenrechten

Kort nieuws - 29 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en China willen goede handelsbetrekkingen en ze willen samenwerken in de coronacrisis. Maar spanningen over mensenrechten en problemen die Duitse bedrijven ondervinden op de Chinese markt staan daarbij in de weg. Dat bleek woensdag tijdens de digitale Chinees-Duitse regeringsconsultaties.  

Kanselier Merkel riep de Chinese premier Li Keqiang aan het begin van het regeringsoverleg op tot betere samenwerking in de coronapandemie. Beide landen kunnen open en transparant over de vaccinproductie spreken en elkaars vaccins erkennen, aldus Merkel. Ook Li benadrukte het belang van samenwerking in de strijd tegen corona.

De mensenrechtensituatie in China vormt een splijtsteen tussen beide landen. Merkel noemde als voorbeeld Hongkong, waar China politieke vrijheden inperkt. De Duitse kanselier benadrukte dat ze de dialoog over mensenrechten tussen beide landen "zo snel mogelijk weer in gang" wil zetten. Volgens Li moeten beide landen met elkaar communiceren "op basis van niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden".

De mensenrechtenkwestie zet de relatie tussen China en de EU regelmatig op scherp. Vorige maand legde de EU China sancties op vanwegde de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren. Het was voor het eerst sinds 1989 dat de EU daartoe overging. China reageerde met sancties tegen verschillende Europese politici en vier EU-instituties. Berlijn, Parijs en Brussel riepen vervolgens de Chinese ambassadeurs op het matje. 

Tijdens de digitale regeringsconsultaties woensdag spraken de Duitse en Chinese regeringen ook over het investeringsverdrag, dat de EU en China eind december sloten. Dat gebeurde onder het Duitse voorzitterschap van de EU. Dat verdrag moet onder meer zorgen voor eerlijke toegang van Europese bedrijven tot de Chinese markt en voor betere arbeidsomstandigheden in China. De onderhandelingen erover zijn nog niet afgesloten en het moet ook nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Merkel benadrukte op de top het belang van het verdrag. 

De handelsbelangen zijn voor Duitsland groot. China is de belangrijkste handelspartner, het handelsvolume tussen beide landen bedroeg vorig jaar bijna 212 miljard euro. 

Duitsland houdt regeringsconsultaties - bilaterale vergaderingen tussen regeringsleiders en ministers - met meerdere landen. Met China gebeurt dat tweejaarlijks, dit overleg was het zesde in zijn soort. De camera's en microfoons mochten bij de openingsstatements van Merkel en Li niet live meelopen, de bondsregering publiceerde na afloop de tekst en beelden. Lees meer bij Der SpiegelTagesschau en op Bundesregierung.de

Zie ook:
China und Deutschland: Differenzen und ein Hauch von Abschied (Tagesschau)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger