Binding

Achtergrond - 1 december 2005

Enerzijds krijgen allochtone jongeren van huis uit de cultuur van hun ouders en hun land van herkomst mee, anderzijds staat die opvoeding vaak in contrast met de dominante Nederlandse of Duitse cultuur waarmee de jongeren in hun dagelijks leven buitenshuis voortdurend in aanraking komen. Hoe kunnen Turkse en andere allochtone jongeren zich in zo'n wereld hechten? Blijft hun hart liggen bij het land van herkomst en alles wat daarmee verbonden is, of zegt het de jongeren niets en hechten ze net zo makkelijk aan Nederland? En hoe komt Europa in dat opzicht tussen al die orientatiepunten uit de bus? De jongeren werd gevraagd aan te geven hoe sterk ze zich gehecht voelen aan hun stad, hun land, hun land van herkomst en aan Europa door een cijfer te geven van één voor 'helemaal niet' tot vier voor 'sterk'.

Binding met stad en land

Figuur 4.6 toont dat zowel autochtone als Turkse en andere allochtone jongeren in Nederland en Duitsland zich méér hechten aan de stad waarin ze wonen dan aan Nederland of Duitsland. Blijkbaar spreekt de leefomgeving waarbinnen hun dagelijks leven zich afspeelt meer aan dan de onzichtbaarheid van iets als een land.

Tussen de 74 en 82 procent van de jongeren in Duitsland geeft aan 'nogal' of 'sterk' gehecht te zijn aan hun stad, in dit geval Berlijn. Eveneens zegt 76 procent van de autochtone, en 64 procent van de Turkse en andere allochtone jongeren zich 'nogal' of 'sterk' verbonden te voelen met Duitsland. In Nederland ligt dit voor autochtone jongeren met 56 procent zo'n 20 procent lager dan bij hun Duitse leeftijdsgenoten. Ook Turkse jongeren in Nederland hechten zich zo'n 10 procent minder sterk aan hun stad en 18 procent minder sterk aan Nederland in vergelijking tot de Turkse jongeren in Duitsland.

Figuur 4.6 "Hoe sterk ben je gehecht aan je eigen stad en hoe sterk aan Nederland/ Duitsland?" Deel van de jongeren dat aangeeft 'nogal' tot 'sterk' gehecht te zijn aan hun stad en land.

Binding met Europa

In figuur 4.7 is te zien is dat de patronen van Nederland en Duitsland overéén komen: autochtone jongeren hechten het sterkst aan Europa, daarna Turkse jongeren en vervolgens andere allochtone jongeren. In Nederland is die binding met Europa over het algemeen geringer. Overigens hechten de jongeren in zowel Nederland als in Duitsland minder aan Europa dan aan Nederland of Duitsland. Alleen voor autochtone jongeren is Europa minstens zo belangrijk als Nederland of Duitsland zelf.
Turkse en andere allochtone jongeren noemen evenwel het land van herkomst het vaakst als het gaat om een sterke gehechtheid: ruim 80 procent zegt nogal of sterk te hechten aan zijn of haar herkomstland. Daarmee is de binding met het land van herkomst sterker dan de binding met de eigen stad, Nederland, Duitsland of Europa.

Figuur 4.7 "Hoe sterk ben je gehecht aan Europa?"
Helemaal niet - niet erg - nogal - sterk.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger