Inleiding

Achtergrond - 1 juni 2004

Vandaag de dag wonen in Duitsland bijna 2,5 miljoen Turken. Dat is met name te merken in de grotere Duitse steden, waar de meeste van deze arbeidsmigranten en hun kinderen wonen. Zo wonen alleen in Berlijn al ongeveer 180.000 Turken. Het is dan ook niet voor niets dat de Berlijnse wijk Kreuzberg wel bekend staat als 'Klein Istanbul'. Met hun andere leefgewoonten en cultuur hebben zij een grote invloed op het straatbeeld van de Duitse stad.

De geschiedenis van Turken in Duitsland kennen wij als de geschiedenis van laaggeschoolde gastarbeiders uit Anatolië, die naar Duitsland emigreerden om er voor enkele jaren te werken en uiteindelijk langer bleven dan aanvankelijk verwacht. Maar hun geschiedenis is omvangrijker. De gastarbeiders die vaak in speciale gemeenschappelijke onderkomens bivakkeerden, verhuisden steeds vaker naar kleine flatjes om een gezin te stichten. Men kreeg kinderen in Duitsland, en er ontstond een nieuwe generatie Turken.

Deze kroniek geeft in vogelvlucht een overzicht van de geschiedenis van de Turkse gastarbeiders in Duitsland en biedt verdiepende links.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger