Duitslandweb logo Duitslandweb

DIAloog: Verrassende verschillen in corona-aanpak
Vergelijking van corona-beleid in Duitsland en Nederland

Achtergrond - 17 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met verbazing kijkt Nederland sinds het begin van de coronacrisis naar Duitsland: dat lijkt erg succesvol in de aanpak van de coronapandemie. Wat doet Duitsland anders dan Nederland? Over de opmerkelijke verschillen in de omgang met het virus spraken arts-microbioloog Andreas Voss en journalist Markus Pfalzgraf op 11 juni, in een online-editie van de actualiteitenreeks 'Duitsland in DIAloog' van het Duitsland Instituut Amsterdam.

 

 

In het gesprek vertelt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss onder meer dat Nederland z'n voorsprong kwijt is op het gebied van infectiepreventie. Duitsland heeft daar juist in geïnvesteerd. Journalist en politiek correspondent Markus Pfalzgraf geeft aan dat de federale structuur van Duitsland zorgt dat het coronabeleid voor burgers wel moeilijk te volgen is; in iedere deelstaat gelden andere regels en eensgezindheid is soms ver te zoeken.

Het contactonderzoek, dat heeft Duitsland echt beter opgepakt dan Nederland, daarover zijn Voss en Pfalzgraf het eens. Maar die mondkapjes in winkels, zoals Duitsland verplicht heeft gesteld, dat hoeft van de hoogleraar infectiepreventie niet. "Ik zag daar alles verkeerd gaan. Mensen hadden maskers die ik geen maskers kan noemen, afstand werd niet gehouden."

Een algemene kanttekening die te maken valt: pas op met internationale vergelijkingen. Je vergelijkt al snel appels met peren. Voss haalt het voorbeeld van de IC-bedden aan. Met een IC-bed in Duitsland wordt niet altijd hetzelfde bedoeld als met een IC-bed in Nederland. Je kunt dus wel zeggen dat Duitsland er meer heeft dan Nederland, maar alleen de cijfers naast elkaar leggen, dat is niet genoeg. 

Pfalzgraf was aanwezig bij de verrassend massale protesten in Stuttgart tegen de corona-maatregelen en vertelt over de beweegredenen van de demonstranten. Ook de veelbesproken vraag 'hoe besmettelijk zijn kinderen?' komt aan bod. Die discussie wordt ook in Duitsland volop gevoerd, vertelt Pfalzgraf.

Markus Pfalzgraf is politiek correspondent bij de Südwestrundfunk (SWR) waar hij de ontwikkelingen rond corona en de protesten in Duitsland en Baden-Württemberg op de voet volgt. Voor de ARD deed hij afgelopen jaar ook verslag vanuit China. Pfalzgraf studeerde politicologie, geschiedenis en Nederlandstudies in Münster en Amsterdam.

Prof. Andreas Voss werd in 2003 de eerste hoogleraar Infectiepreventie in Nederland. Zijn onderzoek is gericht op de verbetering van infectiepreventie en hygiëne in ziekenhuizen. Voss is verbonden aan het Radboudumc en werkt nauw samen met de landelijke en internationale werkgroepen in zijn vakgebied.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger