Duitslandweb logo Duitslandweb

DIAloog: Corona in Duitsland
Verrassende verschillen met Nederland

Achtergrond - 5 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

(Debat) Met verbazing kijkt Nederland sinds het begin van de coronacrisis naar Duitsland: dat lijkt erg succesvol in de aanpak van de coronapandemie. Wat doet Duitsland anders dan Nederland? En verloopt daar daadwerkelijk alles beter, als je niet alleen de medische maar ook de maatschappelijke aspecten bekijkt? Samen met arts-microbioloog Andreas Voss en journalist Markus Pfalzgraf spreken we op 11 juni over de opmerkelijke verschillen in de omgang met het virus.

Andreas Voss en Markus Pfalzgraf gaan in op de zorgsystemen en het preventiebeleid in beide landen. Waarom wordt de afweging over de opening van scholen anders gemaakt? Hoe zit het met het contactonderzoek, de beschikbaarheid van mondkapjes en een mogelijk vaccin?

In Nederland wijst de cultuursector naar Duitsland als lichtend voorbeeld. Is dat terecht? Is het Duitse vangnet voor kunstenaars en artiesten echt zoveel beter? En hoe is het felle verzet tegen de maatregelen in Duitsland te verklaren – een fenomeen dat in Nederland tot nu toe uit is gebleven?

Over de sprekers:

Markus Pfalzgraf is politiek correspondent bij de Südwestrundfunk (SWR) waar hij de ontwikkelingen rond corona en de protesten in Duitsland en Baden-Württemberg op de voet volgt. Voor de ARD deed hij afgelopen jaar ook verslag vanuit China. Pfalzgraf studeerde politicologie, geschiedenis en Nederlandstudies in Münster en Amsterdam.

Prof. Andreas Voss werd in 2003 de eerste hoogleraar Infectiepreventie in Nederland. Zijn onderzoek is gericht op de verbetering van infectiepreventie en hygiëne in ziekenhuizen. Voss is verbonden aan het Radboudumc en werkt nauw samen met de landelijke en internationale werkgroepen in zijn vakgebied.

Moderator Wiebke Pittlik is hoofdredacteur Duitslandweb bij het DIA. Zij schrijft over actuele politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland.

Meld u aan via e-mail aan aanmeldingen-dia@uva.nl om de link naar de livestream te ontvangen. Tijdens de online-bijeenkomst is het mogelijk om vragen via de chat te stellen.

Over de reeks:

In de actualiteitenreeks Duitsland in DIAloog van het DIA bieden experts verdieping bij onderwerpen uit het nieuws vanuit Duits perspectief. Wij willen met deze bijeenkomsten informeren en discussie aanwakkeren. Welk beeld geven Duitse media, hoe reageert de publieke opinie? Waar legt Duitsland de accenten, waar Nederland, en kunnen ze elkaar versterken? 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger