Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verklaart heel Nederland tot risicogebied

Kort nieuws - 15 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, heeft nu ook de provincie Zeeland toegevoegd aan de lijst met risicogebieden. De reiswaarschuwing van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Zeeland geldt vanaf zaterdag 17 oktober. Voor de andere provincies gold de reiswaarschuwing al eerder. Voor reizigers uit risicogebieden geldt in Duitsland een meld- en quarantaineplicht. Ook het hele Franse grensgebied geldt nu als risicogebied voor Duitsland.

Reizigers uit risicogebieden moeten zich bij aankomst in Duitsland melden bij het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, en tot twee weken in quarantaine, of totdat ze een recente negatieve coronatest kunnen overleggen. Duitsland adviseert ook geen toeristische of niet-noodzakelijke reizen naar risicogebieden te maken. 

De Duitse meld- en quarantaineplicht geldt niet voor mensen die alleen op doorreis door de risicogebieden in Nederland zijn gekomen en daar niet hebben verbleven. Ook voor transitverkeer door Duitsland geldt een uitzondering.  

De deelstaten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de quarantaine-maatregel en die kan dus per deelstaat verschillen. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen geldt de quarantaineplicht bijvoorbeeld niet voor goederenverkeer. Mensen die een partner of kinderen willen bezoeken, mogen 72 uur in NRW blijven zonder in quarantaine te hoeven. NRW en ook Nedersaksen maken verder een uitzondering voor kortstondig (minder dan 24 uur) bezoek over de grens. Dat is toegestaan zonder meld- en quarantaineplicht. Overige uitzonderingen worden opgesomd in de reisverordening NRW en de coronaverordeningen van Nedersaksen. Zie ook op Duitslandweb: 'Veelgestelde vragen over corona in Duitsland'

Eerder heeft Duisland een aantal provincies, als Utrecht en Noord- en Zuid-Holland tot risicogebied verklaard. Sinds 7 oktober was alleen Zeeland nog niet aan de lijst toegevoegd, maar dat is nu veranderd. 

Verschillende Duitse ministeries bepalen samen welke gebieden tot risicogebied worden uitgeroepen. Een van de graadmeters is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen. Lees meer bij het RKI (risicogebieden) en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken (reiswaarschuwing voor Nederland) en over de Duitse reiswaarschuwingen in het algemeen 

Vragen
De redactie van Duitslandweb kan helaas het grote aantal vragen over de Duitse reisregels niet meer allemaal beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord in dit artikel te vinden is.
Voor meer informatie over de meld- en quarantaineplicht, zie de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in het Engels of in het Duits
Voor meer informatie over coronatests in Duitsland zie de website van het Duitse ministerie van Gezondheid
Voor meer informatie over de coronaregels per deelstaat zie op Duitslandweb: 'Veelgestelde vragen over corona in Duitsland'
Voor informatie over werken in Duitsland, zie: Grenzinfo en Nedubex 
Vindt u het antwoord op uw vraag niet? Stuurt u dan een e-mail naar het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger