Duitslandweb logo Duitslandweb

Ook Utrecht nu risicogebied voor Duitsland

Kort nieuws - 23 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft woensdag de provincie Utrecht toegevoegd aan de lijst met risicogebieden. Eerder had het Robert Koch Institut al Noord- en Zuid-Holland uitgeroepen tot risicogebied.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om geen toeristische of niet-noodzakelijke reizen naar de drie Nederlandse provincies te maken. Ook de situatie in Flevoland en Groningen is volgens het ministerie zorgwekkend.

Het Robert Koch Institut hanteert een grens van 50 besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen. Zijn er meer besmettingen dan geldt een gebied als risicogebied. 

Reizigers uit Utrecht moeten zich bij aankomst in Duitsland melden bij het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, en tot twee weken in quarantaine, of totdat ze een recente negatieve coronatest kunnen overleggen. De quarantaine-maatregel geldt niet voor mensen die alleen op doorreis door Utrecht zijn gekomen en daar niet hebben verbleven. Ook voor transitverkeer door Duitsland geldt een uitzondering.

De deelstaten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de quarantaine-maatregel en die kan dus per deelstaat verschillen. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen geldt de quarantaine niet voor goederenverkeer. Overige uitzonderingen worden opgesomd in de reisverordening NRW. Voor de bepalingen in de andere aan Nederland grenzende deelstaat, Nedersaksen, zie de coronaverordeningen van Nedersaksen. Zie voor de corona- en reisregels van andere deelstaten 'Veelgestelde vragen over corona in Duitsland'

Lees meer bij het Auswärtige Amt

Vragen
De redactie van Duitslandweb kan helaas het grote aantal vragen over de Duitse reisregels niet meer allemaal beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord in dit artikel te vinden is.
Voor meer informatie over de meld- en quarantaineplicht, zie de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in het Engels of in het Duits
Voor meer informatie over coronatests in Duitsland zie de website van het Duitse ministerie van Gezondheid
Voor meer informatie over de coronaregels per deelstaat zie op Duitslandweb: 'Veelgestelde vragen over corona in Duitsland'
Voor informatie over werken in Duitsland, zie: Grenzinfo en Nedubex 
Vindt u het antwoord op uw vraag niet? Stuurt u dan een e-mail naar het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de

Reacties

Giovanni Tensen - 28 september 2020 11:28

Ik kom dagelijks voor werk in Nederland, ik woon zelf in Dusseldorf, is het voor mij noodzakelijk om iedere keer wanneer ik uit een van deze provincies kom, een coronatest te doen?

Reageer
Marja Verburg Giovanni Tensen - 28 september 2020 12:20

Voor mensen die noodzakelijk werk doen over de grens, geldt een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht. Of dat voor uw werk geldt, kunnen we als redactie niet overzien. Voor meer informatie daarover verwijzen we u graag naar Grenzinfo en Nedubex, zie links bij de verwijzingen in het artikel hierboven. Of mail uw vraag aan het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de
Mvg, de redactie

Barbara - 25 september 2020 09:16

Wij komen uit Utrecht en willen met Ryanair vanaf Dusseldorf Weeze naar Kreta vliegen. Mag dat of moeten wij in Duitsland een negatieve corona test uitslag laten zien? In Griekenland is dat op dit moment niet meer nodig maar de vraag is of het vanwege de aangescherpte maatregelen in Duitsland nu nodig is.

Reageer
Marja Verburg Barbara - 25 september 2020 12:11

Voor transitverkeer geldt in Duitsland een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht. Zie de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268 (Engels) of https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468 (Duits)
Mvg, de redactie

Steffen - 24 september 2020 21:01

Je kunt familie in Nordhein-Westfalen gewoon bezoeken - zonder coronatest. Beperkingen zijn er alleen voor het toerisme.
Kijk op land.nrw

Reageer
Marja Verburg Steffen - 24 september 2020 21:16

Beperkingen zijn er niet alleen voor het toerisme, maar de meeste deelstaten maken wel uitzonderingen op de meld- en quarantaineplicht voor bijvoorbeeld het bezoeken van een partner en/of kinderen en voor noodzakelijk werkverkeer.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-09-25 12:08:06

Vivian de Beer - 24 september 2020 19:29

Ik heb even een vraag. Mijn duitse opa is een aantal dagen geleden overleden en wordt binnenkort gecremeerd (duurt in duitsland wat langer). Nu komen wij dus uit de provincie utrecht. Welke regels gelden er voor ons als we naar duitsland gaan voor de crematie? Alvast bedankt!

Reageer
Marja Verburg Vivian de Beer - 24 september 2020 21:21

De meeste deelstaten maken uitzonderingen op de meld- en quarantaineplicht voor begrafenissen en crematies. Er kunnen wel regels gelden voor bv het aantal mensen dat daarbij kan zijn. U kunt het best nagaan bij de deelstaat of de plaats waar de crematie is wat de mogelijkheden zijn. Veel sterkte in deze moeilijke tijden.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger