Miroslav Klose
De spits in vorm (stand: maart 2007)

Achtergrond - 17 maart 2007

Voorafgaand aan het WK werd Miroslav Klose door Duitse commentatoren al getipt als de openbaring van het WK. Klose was de spits in vorm. Hij maakte in het seizoen 2005/2006 liefst 25 goals voor zijn club Werder Bremen, waarvan vijf in de laatste drie duels.

Klose, die geboren werd in het Poolse Oppeln, kreeg het bestaan als topsporter met de paplepel ingegoten. Zijn vader was profvoetballer, zijn moeder handbalster. Toch viel hij aanvankelijk niet op als een groot talent. Pas na zijn debuut bij de amateurs van FC Kaiserslautern brak de kopbalspecialist door.

Zijn scorend vermogen redde voormalig bondscoach Rudi Völler van een afgang tegen Albanië, tijdens de WK-kwalificatie in 2001. Klose, die zijn doelpunten steevast opluistert met een salto (zie foto hiernaast), kwam er in de tweede helft bij een stand van 1-1 in voor de ongelukkige spits Oliver Neuville. Het was zijn debuut in het Duitse elftal. Geheel in stijl scoorde de nog onbekende Klose twee minuten voor tijd de winnende treffer. Op het WK van 2002 vestigde hij zijn reputatie als goalgetter definitief: de Poolse Duitser maakte vijf doelpunten, alleen de Braziliaan Ronaldo scoorde vaker. Klose is sindsdien een vaste kracht in het Duitse elftal.    

Tijdens het WK wist Klose de hooggespannen verwachtingen feilloos waar te maken. De spits kroonde zich met 5 doelpunten tot topscorer van het toernooi en werd daarmee samen met de Peruviaanse legende Teófilo Cubillas de enige speler die op twee WK's 5 maal doel wist te treffen. Vooral Kloses rake kopbal tegen de giganten van Argentinië zal voetbalfans in de herinnering blijven. Met het einde van zijn carrière nog niet in zicht zou Klose op het volgende WK misschien wel eens een aanval kunnen doen op Ronaldo's WK-record van 15 doelpunten.   

Geheel tegen zijn natuur in wist Klose dit seizoen in de Champions League niet een keer het net te vinden. Maar in de Bundesliga scoort de geboren Pool er als vanouds op los. Met zijn club Werder Bremen was Klose bovendien verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax in de UEFA-Cup, zodat de groen-witten behalve op het landskampioenschap ook nog mogen hopen op hun tweede Europese trofee.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger