Bastian Schweinsteiger
Frivole publiekslieveling (stand: maart 2007)

Achtergrond - 8 maart 2007

 Middenvelder Bastian Schweinsteiger heeft voor Nederlanders wellicht de meest aansprekende naam van het hele Duitse elftal. Zijn bijnaam ‘Schweini’ mag er overigens ook zijn. Dit moet een Duitse worstenmaker uit Augsburg ook gedacht hebben, toen hij het plan lanceerde om braadworsten met de naam Schweini op de markt te brengen.

De jonge Schweinsteiger is bij zijn club Bayern München een van de publiekslievelingen. Met zijn risicovolle en frivole spel is hij de frisse wind in de Bayern-selectie, iets dat bondscoach Klinsmann ongetwijfeld heeft bekoord. Met meeverdedigen schijnt de dartelende middenvelder daarentegen wel eens moeite te hebben.

‘Schweini’ maakte zijn Bundesligadebuut in 2002 voor Bayern, bij de Confederations Cup vorig jaar bracht hij samen met de jonge spits Lukas Podolski de Duitse fans in vervoering. Met de Münchener krant tz heeft Schweinsteiger een moeizamere verhouding. De krant bracht de speler dit voorjaar in verband met een gokschandaal in het Duitse voetbal. De rechter stelde een woedende Schweinsteiger en Bayern München echter in het gelijk. De krant moest de beschuldiging terugnemen en bood zijn excuses aan. De chef van de tz-sportredactie stapte op.

Op het WK kon Schweinsteiger niet de glansrol vervullen die hem vooraf was toebedacht. Schweinsteiger speelde matig en voor de halve finale tegen de uiteindelijke winnaar Italië verwees coach Klinsmann zijn protegé zelfs naar de reservebank. Maar in de laatste wedstrijd om de derde plaats tegen Oranje-bedwinger Portugal nam Schweinsteiger sportieve revanche: het jonge talent maakte twee prachtige doelpunten en werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Ook na het WK had Schweinsteiger moeite zijn oude vorm te hervinden. Schweini kon zich maar moeilijk onttrekken aan de malaise bij het ondermaats presterende Bayern München en liet slechts zelden staaltjes van zijn klasse zien. Nu Bayern langzaam weer uit het dal omhoog begint te klauteren, zeker na de knappe prestatie in de Champions League tegen Real Madrid, komt het met de vorm van Schweinsteiger vast ook wel weer goed.  Want over één ding zijn de kenners het eens: Bastian Schweinsteiger is een supertalent. Met 22 jaar heeft de middenvelder al meer dan veertig interlands op zijn naam staan. Ter vergelijking: dinosaurus Lothar Matthäus, met 150 interlands absoluut recordhouder van de Duitse ploeg, had op die leeftijd nog maar een schamele 13 interlands op zijn conto.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger