Duitslandweb logo Duitslandweb

'Minister Spahn houdt ruim 100 euthanasieverzoeken tegen'

Kort nieuws - 13 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Spahn (CDU) van Gezondheid houdt de verstrekking van euthanasiemiddelen aan doodzieke mensen tegen, waardoor al meer dan 100 verzoeken tot euthanasie zijn afgewezen. Dat meldt de Tagesspiegel. Hiermee gaat Spahn in tegen een rechterlijke uitspraak.

Het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste Duitse bestuursrechter, heeft in maart 2017 besloten dat doodzieke mensen in 'extreme uitzonderingsgevallen' de toegang tot middelen om een eind aan hun leven te maken niet mag worden geweigerd. Het Bundesamt für Arzneimittel und Medizinprodukte (Bfarm), de overheidsinstantie waar de aanvragen binnenkomen, moet de verzoeken afzonderlijk behandelen. Maar minister Spahn heeft de Bfarm in 2018 opgedragen de medicijnen ook in extreme uitzonderingsgevallen niet te verstrekken. 

De Bfarm heeft sinds 2017 in totaal 102 verzoeken tot euthanasie afgewezen, over 31 andere aanvragen moet nog worden beslist. 24 mensen zijn in de tussentijd overleden. Dat blijkt uit cijfers die de Tagesspiegel van de Bfarm heeft gekregen. 

In Duitsland is Sterbehilfe, zoals euthanasie er wordt genoemd, anders geregeld dan in Nederland. Artsen mogen niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Individuele hulp van artsen, familieleden of naasten bij zelfdoding is niet strafbaar. 'Georganiseerde, op herhaling gerichte' hulp bij zelfdoding is in de euthanasiewet van 2015 wel verboden, om te voorkomen dat dit een 'service-aanbod van de gezondheidszorg' wordt.

Artsen, patiënten en euthanasieverenigingen hebben een klacht tegen de Duitse euthanasiewet ingediend bij het Constitutioneel Hof. Een uitspraak wordt in februari verwacht. De bestuursrechter heeft Spahn nu al opgedragen transparanter te zijn, meldt de Tagesspiegel, en informatie met betrekking tot de rechtszaak bij het Constitutioneel Hof met journalisten te delen. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger