Duitslandweb logo Duitslandweb

'Minister Spahn houdt ruim 100 euthanasieverzoeken tegen'

Kort nieuws - 13 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Spahn (CDU) van Gezondheid houdt de verstrekking van euthanasiemiddelen aan doodzieke mensen tegen, waardoor al meer dan 100 verzoeken tot euthanasie zijn afgewezen. Dat meldt de Tagesspiegel. Hiermee gaat Spahn in tegen een rechterlijke uitspraak.

Het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste Duitse bestuursrechter, heeft in maart 2017 besloten dat doodzieke mensen in 'extreme uitzonderingsgevallen' de toegang tot middelen om een eind aan hun leven te maken niet mag worden geweigerd. Het Bundesamt für Arzneimittel und Medizinprodukte (Bfarm), de overheidsinstantie waar de aanvragen binnenkomen, moet de verzoeken afzonderlijk behandelen. Maar minister Spahn heeft de Bfarm in 2018 opgedragen de medicijnen ook in extreme uitzonderingsgevallen niet te verstrekken. 

De Bfarm heeft sinds 2017 in totaal 102 verzoeken tot euthanasie afgewezen, over 31 andere aanvragen moet nog worden beslist. 24 mensen zijn in de tussentijd overleden. Dat blijkt uit cijfers die de Tagesspiegel van de Bfarm heeft gekregen. 

In Duitsland is Sterbehilfe, zoals euthanasie er wordt genoemd, anders geregeld dan in Nederland. Artsen mogen niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Individuele hulp van artsen, familieleden of naasten bij zelfdoding is niet strafbaar. 'Georganiseerde, op herhaling gerichte' hulp bij zelfdoding is in de euthanasiewet van 2015 wel verboden, om te voorkomen dat dit een 'service-aanbod van de gezondheidszorg' wordt.

Artsen, patiënten en euthanasieverenigingen hebben een klacht tegen de Duitse euthanasiewet ingediend bij het Constitutioneel Hof. Een uitspraak wordt in februari verwacht. De bestuursrechter heeft Spahn nu al opgedragen transparanter te zijn, meldt de Tagesspiegel, en informatie met betrekking tot de rechtszaak bij het Constitutioneel Hof met journalisten te delen. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De nazivergelijking

De nazivergelijking

Fietsend op de stoep in Berlijn hoort Merlijn Schooneboom het zichzelf tot zijn schrik op een onbewaakt ogenblik mompelen: 'Nazi'.

Lees meer

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Juridische zaken en medische gegevens worden in Duitsland nog vaak per fax verstuurd. Waarom? Aflevering 6: de fax

Lees meer

De dorpsrappers

De dorpsrappers

'In de rustieke straat van onze Kita is een sneeuwwitte villa verrezen, inclusief fontein, zwembad en een zwarte Porsche voor de deur.'

Lees meer

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Meer over 'Weltfrauentag' - en de schijnwerper op vijf vrouwen die ons opvielen afgelopen jaar.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger