Duitslandweb logo Duitslandweb

'Minister Spahn houdt ruim 100 euthanasieverzoeken tegen'

Kort nieuws - 13 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Spahn (CDU) van Gezondheid houdt de verstrekking van euthanasiemiddelen aan doodzieke mensen tegen, waardoor al meer dan 100 verzoeken tot euthanasie zijn afgewezen. Dat meldt de Tagesspiegel. Hiermee gaat Spahn in tegen een rechterlijke uitspraak.

Het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste Duitse bestuursrechter, heeft in maart 2017 besloten dat doodzieke mensen in 'extreme uitzonderingsgevallen' de toegang tot middelen om een eind aan hun leven te maken niet mag worden geweigerd. Het Bundesamt für Arzneimittel und Medizinprodukte (Bfarm), de overheidsinstantie waar de aanvragen binnenkomen, moet de verzoeken afzonderlijk behandelen. Maar minister Spahn heeft de Bfarm in 2018 opgedragen de medicijnen ook in extreme uitzonderingsgevallen niet te verstrekken. 

De Bfarm heeft sinds 2017 in totaal 102 verzoeken tot euthanasie afgewezen, over 31 andere aanvragen moet nog worden beslist. 24 mensen zijn in de tussentijd overleden. Dat blijkt uit cijfers die de Tagesspiegel van de Bfarm heeft gekregen. 

In Duitsland is Sterbehilfe, zoals euthanasie er wordt genoemd, anders geregeld dan in Nederland. Artsen mogen niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Individuele hulp van artsen, familieleden of naasten bij zelfdoding is niet strafbaar. 'Georganiseerde, op herhaling gerichte' hulp bij zelfdoding is in de euthanasiewet van 2015 wel verboden, om te voorkomen dat dit een 'service-aanbod van de gezondheidszorg' wordt.

Artsen, patiënten en euthanasieverenigingen hebben een klacht tegen de Duitse euthanasiewet ingediend bij het Constitutioneel Hof. Een uitspraak wordt in februari verwacht. De bestuursrechter heeft Spahn nu al opgedragen transparanter te zijn, meldt de Tagesspiegel, en informatie met betrekking tot de rechtszaak bij het Constitutioneel Hof met journalisten te delen. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood

Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood

In de Pools-Duitse grensrivier drijven honderdduizenden dode vissen. Polen vermoedt dat chemisch afval de oorzaak is.


Lees meer

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Duizenden mensen in Duitsland belanden jaarlijks in de cel omdat ze zonder kaartje met het openbaar vervoer reizen.


Lees meer

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Vorig jaar juli werd het westen van Duitsland zwaar getroffen door overstromingen.


Lees meer

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Historicus Hedwig Richter en socioloog Willem Schinkel debatteerden in Amsterdam over democratie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger