Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof buigt zich over Duitse euthanasiewetgeving

Kort nieuws - 16 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na maandenlange intensieve debatten besloot de Bondsdag in 2015 'georganiseerde, op herhaling gerichte' hulp bij zelfdoding te verbieden. Artsen en ernstig zieke patiënten hebben daartegen geklaagd. Nu buigt het Constitutioneel Hof zich over de Duitse euthanasiewetgeving.

Anders dan in Nederland mogen artsen in Duitsland niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Tot 2015 was hulp bij zelfdoding door artsen, indirecte euthanasie genoemd, in principe niet strafbaar. Met de wet die in 2015 werd aangenomen kunnen artsen in individuele gevallen patiënten nog steeds helpen met sterven, maar euthanasieverenigingen kunnen dat niet meer, omdat die 'georganiseerde (geschäftsmäßig in het Duits) op herhaling gerichte' hulp bieden. Passieve euthanasie - bijvoorbeeld het afbreken van een behandeling - was al langer toegestaan. Lees hier meer over de Duitse euthanasiewet uit 2015

Het idee van deze paragraaf 217 van het Duitse wetboek van strafrecht is te voorkomen dat euthanasie een "service-aanbod van de gezondheidszorg" wodt, zoals destijds in het wetsvoorstel stond. Overigens wordt in Duitsland het woord euthanasie niet gebruikt: dat wordt te veel geassocieerd met de moord op honderdduizenden gehandicapten en geesteszieken door de nazi’s. Duitsers spreken daarom van Sterbehilfe.

De vraag is nu of de wet zijn doel niet voorbijschiet. Maken artsen die vaker patiënten helpen bij zelfdoding zich schuldig aan 'georganiseerde, op herhaling gerichte' Sterbehilfe? Veel artsen maken bezwaar dat hun rechtspositie onduidelijk is. Euthanasieverenigingen vinden dat de wet indruist tegen het grondwettelijke recht op vereniging.

Daarnaast is de vraag of het een grondrecht is dat mensen zelf bepalen wanneer ze sterven en hoe ver dat recht dan reikt. Voorstanders van euthanasie vinden dat ze recht hebben op hulp van derden als ze willen sterven. Met de huidige euthanasiewet zien ze zich in dit recht beperkt.

Daarbij speelt ook een rol dat het voor ernstig zieke patiënten in Duitsland moeilijk is om zelf aan medicijnen te komen waarmee ze een einde aan hun leven kunnen maken. Minister Spahn (CDU) van Gezondheid blokkeert de verstrekking van zulke medicijnen, bleek eerder dit jaar, en gaat daarmee in tegen een besluit van de hoogste Duitse bestuursrechtbank.

Het Constitutioneel Hof spreekt vandaag en morgen met klagers en deskundigen. Een oordeel wordt pas over een aantal maanden verwacht. Lees meer bij tagesschau.de en Faz.net

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’

Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’

Scholieren uit heel Nederland rapten in het Duits bij de hiphop-battle 2022 in Amsterdam.


Lees meer

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

De klimaatacties van de afgelopen weken riepen een storm aan kritiek op in Duitsland. De 'Klimakleber' gaan te ver, vinden velen.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger