Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagleden debatteren over nieuwe euthanasiewet

Kort nieuws - 18 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse parlementsleden voeren vandaag een zogenoemd oriënteringsdebat over euthanasie. Twee jaar geleden bepaalde het Constitutioneel Hof dat de Duitse euthanasieparagraaf in strijd was met de grondwet. Daarom moet er een nieuwe regeling komen. 

Het Constitutioneel Hof verklaarde euthanasieparagraaf 217 begin 2020 nietig, nadat artsen, ernstig zieke patiënten en euthanasieverenigingen ertegen hadden geklaagd. De Duitse euthanasiewet uit 2015 druist in tegen het in de grondwet vastgelegde persoonlijkheidsrecht van mensen, bepaalde het Constitutioneel Hof twee jaar geleden. Daaronder valt ook het recht om zelf te bepalen wanneer je sterft en het recht om daarbij gebruik te maken van hulp van anderen. Juist hulp bij het sterven maakte de betreffende paragraaf 217 vrijwel onmogelijk, aldus het Hof.

Sindsdien discussiëren parlementsleden in de Bondsdag over een nieuwe euthanasiewet. In de vorige regeringsperiode zijn ze daar niet uitgekomen. Nu begint een nieuw oriënteringsdebat. Een van de ideeën achter de wet van 2015 was om te voorkomen dat euthanasie - Sterbehilfe in het Duits - zou worden gecommercialiseerd, dat het geen  "service-aanbod van de gezondheidszorg" zou worden, zoals het in 2015 in de Bondsdag werd geformuleerd.

De Bondsdagleden werken aan verschillende voorstellen. In het meest liberale plan worden adviescentra voorgesteld die mensen begeleiden die willen sterven. Andere voorstellen schrijven strengere voorwaarden voor of willen sommige vormen van euthanasie weer strafbaar stellen. Lees meer bij Tagesschau

Lees ook op Duitslandweb:
Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet (feb. 2020)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger