Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Duitse artsen mogen patiënten bijstaan bij zelfdoding

Kort nieuws - 4 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het federale gerechtshof in Duitsland heeft de vrijspraak van twee artsen bevestigd die patiënten hebben begeleid bij zelfdoding. De twee artsen waren al door lagere rechtbanken vrijgesproken, maar het Duitse OM was in beroep gegaan. 

In deze zaak ging het om twee artsen die lichamelijk ongeneeslijk ziekte patiënten dodelijke medicatie verschaften. Dat namen de patiënten vervolgens zelf in. Anders dan in Nederland mogen artsen in Duitsland niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Ze mogen in individuele gevallen patiënten helpen met sterven, en daarom wordt euthanasie in Duitsland Sterbehilfe genoemd.

De artsen uit Hamburg en Berlijn hebben de patiënten in het sterfproces begeleid, maar moesten toch voor de rechter verschijnen. Dit komt omdat de Duitse wetgeving op dit punt tegenstijdig is: hulp bij sterven is voor artsen toegestaan, maar niet ingrijpen als een patiënt vervolgens stervende is, mag niet. Dit op basis van een uitspraak van het federaal gerechtshof van 35 jaar geleden.

In de praktijk betekende dit dat artsen de medicatie mochten verschaffen, maar nadat de patiënt die had ingenomen, snel de kamer moesten verlaten. Die gang van zaken is verleden tijd, oordeelde het fenerale gerechtshof woensdag. Volgens de strafrechter is de arts door het zelfbeschikkingsrecht van zijn patiënt ontheven van zijn plicht om een reddingsactie te ondernemen. Lees meer bij Tagesschau en Zeit Online

Bij het Duitse Constitutioneel Hof loopt nog een andere rechtszaak over de Duitse euthanasiewet. In 2015 verbood de Bondsdag 'georganiseerde, op herhaling gerichte' hulp bij zelfdoding. Daardoor kunnen euthanasieverenigingen patiënten met een doodswens niet meer helpen. Artsen mogen dat alleen in individuele gevallen. Artsen en ernstig zieke patiënten hebben daartegen geklaagd. Een beslissing in Karlsruhe wordt in het najaar verwacht.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood

Milieuramp in Oder: groot deel vissen dood

In de Pools-Duitse grensrivier drijven honderdduizenden dode vissen. Polen vermoedt dat chemisch afval de oorzaak is.


Lees meer

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Duizenden mensen in Duitsland belanden jaarlijks in de cel omdat ze zonder kaartje met het openbaar vervoer reizen.


Lees meer

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Vorig jaar juli werd het westen van Duitsland zwaar getroffen door overstromingen.


Lees meer

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Historicus Hedwig Richter en socioloog Willem Schinkel debatteerden in Amsterdam over democratie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger