Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Duitse artsen mogen patiënten bijstaan bij zelfdoding

Kort nieuws - 4 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het federale gerechtshof in Duitsland heeft de vrijspraak van twee artsen bevestigd die patiënten hebben begeleid bij zelfdoding. De twee artsen waren al door lagere rechtbanken vrijgesproken, maar het Duitse OM was in beroep gegaan. 

In deze zaak ging het om twee artsen die lichamelijk ongeneeslijk ziekte patiënten dodelijke medicatie verschaften. Dat namen de patiënten vervolgens zelf in. Anders dan in Nederland mogen artsen in Duitsland niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Ze mogen in individuele gevallen patiënten helpen met sterven, en daarom wordt euthanasie in Duitsland Sterbehilfe genoemd.

De artsen uit Hamburg en Berlijn hebben de patiënten in het sterfproces begeleid, maar moesten toch voor de rechter verschijnen. Dit komt omdat de Duitse wetgeving op dit punt tegenstijdig is: hulp bij sterven is voor artsen toegestaan, maar niet ingrijpen als een patiënt vervolgens stervende is, mag niet. Dit op basis van een uitspraak van het federaal gerechtshof van 35 jaar geleden.

In de praktijk betekende dit dat artsen de medicatie mochten verschaffen, maar nadat de patiënt die had ingenomen, snel de kamer moesten verlaten. Die gang van zaken is verleden tijd, oordeelde het fenerale gerechtshof woensdag. Volgens de strafrechter is de arts door het zelfbeschikkingsrecht van zijn patiënt ontheven van zijn plicht om een reddingsactie te ondernemen. Lees meer bij Tagesschau en Zeit Online

Bij het Duitse Constitutioneel Hof loopt nog een andere rechtszaak over de Duitse euthanasiewet. In 2015 verbood de Bondsdag 'georganiseerde, op herhaling gerichte' hulp bij zelfdoding. Daardoor kunnen euthanasieverenigingen patiënten met een doodswens niet meer helpen. Artsen mogen dat alleen in individuele gevallen. Artsen en ernstig zieke patiënten hebben daartegen geklaagd. Een beslissing in Karlsruhe wordt in het najaar verwacht.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

De aanslag op een synagoge in Halle op 9 oktober 2019 veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.

Lees meer

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

Onderzoeker in opleiding Vera Vrijmoeth analyseert de vier fundamentele verschillen tussen beide landen.

Lees meer

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Met deze podcasts word je bijgepraat over de vertrekkende Merkel en de Duitse actualiteit, cultuur en geschiedenis.

Lees meer

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Duitsland gaat bij rampen waarschuwen per sms. De watersnood van juli heeft als wake-up-call gewerkt.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger