Duitslandweb logo Duitslandweb

'Minister Spahn blokkeert medicijn-verstrekking voor euthanasie'

Kort nieuws - 19 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Spahn (CDU) van Gezondheid blokkeert de verstrekking van medicijnen aan doodzieke patiënten, die daarmee een eind aan hun leven kunnen maken. Dat meldt de Tagesspiegel. Spahn negeert hiermee een uitspraak van de hoogste Duitse bestuursrechtbank.

Minister Spahn heeft in 93 van de in totaal 123 aanvragen voor dodelijke medicijnen besloten dat die niet mochten worden verstrekt. Dat heeft de overheidsinstantie Bundesamts für Arzneimittel und Medizinprodukte (Bfarm), bij wie deze aanvragen binnenkomen, aan de Tagesspiegel gemeld. In geen enkel geval gaf de minister wel toestemming. 22 mensen zijn gestorven terwijl hun aanvraag in behandeling was. 

Spahn gaat hiermee in tegen een uitspraak van de hoogste Duitse bestuursrechtbank uit maart 2017. Die bepaalde dat de overheid ernstig zieke patiënten die willen sterven, aan de medicatie daarvoor moet helpen. Maar het ministerie van Gezondheid wil het oordeel niet uitvoeren omdat het ertegen is dat de staat verplicht wordt te helpen bij zelfdoding.

In Duitsland is Sterbehilfe, zoals euthanasie er wordt genoemd, anders geregeld dan in Nederland. Artsen mogen niet zelf dodelijke middelen aan patiënten toedienen. Individuele hulp van artsen, familieleden of naasten bij zelfdoding is niet strafbaar. "Georganiseerde, op herhaling gerichte" hulp bij zelfdoding is wel verboden, om te voorkomen dat dit een "service-aanbod van de gezondheidszorg" wordt.

Het Bfarm zegt officieel alle aanvragen voor dodelijke medicijnen individueel te beoordelen. Maar volgens informatie die de Tagesspiegel van het ministerie van Gezondheid heeft, kan de overheidsinstantie dat niet doen, omdat Spahn die beoordeling zelf al blokkeert. Woensdag debatteert de Bondsdag over een motie van de FDP over de rechtspositie van ernstig zieke patiënten en hun mogelijkheden om aan dodelijke medicijnen te komen. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger