Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland viert Dag van de Duitse Eenheid

Achtergrond - 3 oktober 2019 - Auteur: Marja Verburg

Duitsland viert de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober dit jaar in Kiel, de hoofdstad van Sleeswijk-Holstein. Bijna 30 jaar na de Duitse eenwording zijn de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland op veel gebieden kleiner geworden. Maar economisch blijven de neue Länder achter en veel Oost-Duitsers voelen zich nog altijd tweederangsburgers.

Duitsland viert Dag van de Duitse Eenheid
© www.tag-der-deutschen-einheit.de

De festiviteiten voor de Tag der deutschen Einheit zijn op 2 oktober al begonnen. Zo heeft president Steinmeier het Bundesverdienstkreuz, de hoogste Duitse onderscheiding, aan verschillende leden van de Oost-Duitse oppositie- en burgerbewegingen verleend, meldde RBB. Onder hen de Berlijnse dominee Rainer Eppelmann en zanger Stefan Krawczyk.  

Ook de sociologe Kathrin Mahler kreeg het Bundesverdienstkreuz. Zij leidde als 16-jarig meisje in de herfst van 1989 de twee Oost-Duitse journalisten Siegbert Schefke en Aram Radomski op de kerktoren van Leipzig, waar zij de enige opnamen maakten van het massale protest in die stad. “Deze opnames gingen de hele wereld over en gaven steeds meer mensen in de DDR moed om mee te doen aan de demonstraties”, aldus Steinmeier. (Lees ook: De beelden die de DDR-revolutie veranderden) Ook de West-Duitse zanger Udo Lindenberg kreeg de onderscheiding omdat hij “op unieke wijze tegen de Duitse deling heeft gezongen”. De president roemde vooral zijn lied ‘Sonderzug nach Pankow’.  

Winkels gesloten

De officiële festiviteiten, die elk jaar in een andere deelstaat plaatsvinden, hebben deze keer als motto: ‘Mut verbindet’. President Steinmeier, kanselier Merkel, Bondsdagvoorzitter Schäuble en vele andere hoogwaardigheidsbekleders nemen in Kiel onder meer deel aan een oecumenische kerkdienst en een viering in de Kieler Arena. De dag van de Duitse Eenheid is in Duitsland een officiële feestdag. Kinderen hoeven niet naar school, winkels zijn gesloten en de meeste werknemers hebben vrij. 

Bijna 30 jaar na de Duitse eenwording zijn de verschillen tussen Oost en West niet weg. Onder de 30 grootste beursgenoteerde Duitse ondernemingen is bijvoorbeeld geen enkel Oost-Duits bedrijf, citeert de tagesschau de Ostbeauftragte van de Duitse regering, Christian Hirte. Hij adviseert de regering over Oost-Duitsland en heeft vorige maand het 'Jahresbericht zur Deutschen Einheit' gepresenteerd. 

Onder de 30 grootste beursgenoteerde Duitse ondernemingen is geen enkel Oost-Duits bedrijf

Dat Oost-Duitsland economisch achterblijft, heeft te maken met het gebrek aan grote bedrijven en de plattelandsstructuur, stelt Hirte. Toch heeft Oost-Duitsland potentieel, zowel voor bedrijven als voor burgers, meldt hij. Sinds 2017 trekken meer mensen van West-Duitsland naar Oost-Duitsland dan andersom. Ook is het geboortecijfer in het Oosten hoger dan in het Westen. Middenstandsbedrijven groeien er sterk, maar er zijn wel meer investeringen en innovaties nodig. De Duitse overheid moet daar meer voor doen, is een van de conclusies in het rapport. 

Op veel gebieden worden de verschillen tussen Oost en West kleiner - infrastructuur, milieu, gezondheidszorg - en de lonen en pensioenen in het oosten zijn de afgelopen jaren "buitenproportioneel gegroeid". Maar ze zijn nog steeds 15 procent lager dan die in West-Duitsland en veel Oost-Duitsers voelen zich mede daardoor tweederangs burgers. Zij vinden dat ze collectief en individueel worden benadeeld, aldus Hirte. De verwachtingen die zij van de overheid hebben zijn volgens hem groter dan in het Westen. 

Oost-Duitsers hebben zich lange tijd niet gehoord en erkend gevoeld

Oost-Duitsers hebben zich lange tijd niet gehoord en erkend gevoeld, zei de van oorsprong Oost-Duitse schrijfster Sabine Rennefanz daar vorige week over tijdens een debat in Amsterdam. Dat leidde tot een soort stille woede, die pas sinds een paar jaar duidelijk naar buiten komt. “Mede daardoor worden de verschillen tussen Oost en West nu eindelijk benoemd en kunnen ze worden geaccepteerd”, hoopt ze. 

Treuhandanstalt

De laatste tijd wordt bijvoorbeeld de roep luid om een parlementair onderzoek naar de Treuhandanstalt, de organisatie die begin jaren negentig de Oost-Duitse economie privatiseerde. Dat ging gepaard met fouten en corruptie. Maar het is volgens Hirte "pertinente onzin" dat de indruk wordt gewekt dat West-Duitsland het Oosten sinds de eenwording in 1990 heeft uitgebuit. De economische problemen in Oost-Duitsland zijn vooral een gevolg van de failliete DDR-economie, concludeerde de Ostbeauftragte bij de presentatie van zijn Jahresbericht.

Voor veel Duitsers in de grensstreek is 3 oktober een dag om naar Nederland te rijden, waar de winkels open zijn. In steden als Groningen, Venlo en Roermond worden speciale voorzieningen getroffen voor de drommen Duitsers die komen winkelen. 

Reacties

Martin Schepers - 20 juni 2021 14:23

Is het "Tag der deutschen/ of Deutschen Einheit"? Beide mogelijkheden kom ik in het interessante informatiestuk tegen.

Reageer
Peter Kerkhoven - 4 oktober 2019 16:09

De Oostduitsers die ik ken en dagelijks meemaak, kijken niet zozeer met een afgunstige blik naar het Westen maar voelen zich (vaak terecht) minderwaardig behandeld en ondergewaardeerd. Het is een trots volk, en de (ook jonge) mensen denken vaak met weemoed terug aan de socialistische heilstaat, met al zijn mankementen en gebreken. Het was wel 'hun' staat. Wir sind Ossis und Stolz darauf!

Hollandstadt, Thüringen

Reageer
Patrick Beckers - 4 oktober 2019 11:08

Het is de menselijke aard je te vergelijken met mensen die het beter hebben en dat is voor Oost-Duitsers de voormalige BRD. Ik ben echter benieuwd naar een logischere vergelijking tussen de welvaart in Oost-Duitsland en andere voormalige Oostbloklanden, zoals Tsjechië en Polen. Dat waren ook failliete staten die de een pijnlijke overgang van socialistisch naar kapitalistisch hebben moeten doorstaan.

Reageer
wwwqr - 3 oktober 2019 11:47

(❁´◡`❁) wwwwwwwwwwww

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger