Duitslandweb logo Duitslandweb

Dag van de Duitse eenheid: Ontevredenheid neemt toe

Kort nieuws - 30 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Maandag 3 oktober viert Duitsland de Dag van de Duitse eenheid: een officiële feestdag. Deze week heeft de speciale gezant van de regering voor Oost-Duitsland, Carsten Schneider, zijn bericht over de stand van de Duitse eenheid voorgesteld. De ontevredenheid met de politiek en de democratie is vooral in Oost-Duitsland sterk toegenomen.

Met het functioneren van de Duitse democratie is 59 procent van de West-Duitsers tevreden maar slechts 39 procent van de Oost-Duitsers. In 2020 was dit nog 65 procent en 48 procent. Over de sociale rechtvaardigheid en gelijkheid in Duitsland is nog maar 23 procent van de Oost-Duitsers tevreden (32 procent in 2020), tegenover 33 procent in het westen (42 procent in 2020).  Onderzoekers denken dat de inflatie hier een belangrijke rol speelt.

Schneider heeft voor zijn rapportage een nieuwe aanpak gekozen: Hij laat gastauteurs uit Oost en West aan het woord. Het geeft geen pas meer om Oost-Duitsland altijd langs de lat van West-Duitsland te leggen, alsof West-Duitsland de norm is, vindt de Ostbeauftragte. Lees meer in het Bericht 2022: Ost-Deutschland. Ein neuer Blick 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger