Duitslandweb logo Duitslandweb

Conservatieven met profileringsdrang
CDU/CSU

Achtergrond - 29 juni 2009

De Christlich Demokratische Union (CDU) verdedigt deze verkiezingen haar plaats in het centrum van de macht. Op landelijk niveau gaan de christen-democraten van bondskanselier Merkel traditiegetrouw een lijstverbinding aan met de meer behoudende Beierse zusterpartij Christlich Soziale Union (CSU). Voornaamste doel: een regering met de liberale FDP. 

 Verkiezinngsposten van de CDU. Afb: tillwe, flickr.com Vier jaar geleden nam Angela Merkel het bondskanselierschap over van de sociaaldemocraat Gerhard Schröder. Maar een klinkende overwinning op de SPD haalde de CDU in 2005 niet. Omdat andere coalities getalsmatig niet mogelijk waren, ontstond de zogenaamde Grote Coalitie tussen de twee volkspartijen.

Grote Coalitie

De samenwerking tussen de twee middenpartijen verliep niet altijd even soepel. Doordat beide partijen het politieke midden bedienen, kunnen zij zich in een Grote Coalitie zich minder scherp profileren, ondanks de grote verschillenen tussen de christen- en sociaaldemocraten.

De CDU is van huis uit een behoudende partij die met Konrad Adenauer (1949-1963) en Helmut Kohl (1982-1998) illustere regeringsleiders leverde. Met Merkel bracht de partij de eerste vrouwelijke bondskanselier uit de Duitse geschiedenis voort.

Op economisch vlak zet de CDU zich in voor een sociale markteconomie. De christendemocraten zetten zwaar in op economische groei, werkgelegenheid en veiligheid.  

Om deze doelen te bereiken, werkt de CDU nauw samen met werkgevers en werknemers. Hoewel de partij nadrukkelijk een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van de burger, staat de CDU geen nachtwakersstaat voor met een grotendeels afzijdige overheid op het gebied van sociaal-economische vraagstukken.

Rentmeester

De CDU werpt zich graag op als rentmeester van de Duitse staatskas. De christen-democraten willen de staatsschuld zoveel mogelijk binnen de perken houden en werven normaal gesproken geen kiezers met beloftes tot algemene belastingverlagingen.

Door de huidige economische crisis, lijkt de partij over haar eigen schaduw heen te moeten springen. Nadat zusterpartij CSU en de door de CDU gewenste coalitiepartner FDP meermaals opriepen tot lastenverlichting, lijkt Merkels fractie toch overstag te gaan.

Confessionele inslag

Het grote onderscheid met andere partijen, is de confessionele inslag van de CDU. De partij profileert zich als een algemeen christelijke partij waarin zowel katholieke als protestantse stromingen zich moeten herkennen. Dit blijkt onder meer uit de nadruk op gezinswaarden en de zeer kritische omgang met ethische thema’s als abortus en euthanasie.

Het conservatieve profiel de partij blijkt ook uit het Europese beleid. De CDU is een pro-Europese partij die nadrukkelijk een Europese Grondwet nastreeft. Maar de eventuele toetreding van een islamitisch land als Turkije, gaat de christendemocraten te ver.

Streng veiligheidbeleid

Binnen de eigen grenzen profileert de CDU zich met een streng veiligheidsbeleid. Zo is de partij voorstander van de binnenlandse inzet van het federale leger bij acute noodsituaties. Dit thema ligt in de Duitse politiek erg gevoelig. Volgens critici wil de CDU hiermee het geweldsmonopolie van de overheid, ook tegenover de eigen burgers, aanzienlijk uitbreiden.

Ook de net aangenomen anti-terreurwetten komen uit de koker van de christendemocraten. Zo loodste de CDU-minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble vorig jaar de omstreden BKA-wet door het parlement. Deze wet maakt het voor de federale recherche mogelijk computers te doorzoeken en afluisterapparatuur te plaatsen.

Met de zwaartepunten op economie en veiligheid denkt de CDU het beste te kunnen samenwerken in een zwart-gele coalitie met de FDP. Maar de peilingen van de laatste maanden voorzien vooralsnog in een hernieuwd verstandshuwelijk met de SPD.

Zie ook:
Verkiezingsprogramma CDU (PDF)

Website zusterpartij CSU
Kernpunten CDU (PDF) 
CDU-tv op You Tube (diverse video's)  

Afbeelding:
tillwe, flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger