Stoiber definitief terug van weggeweest
Historische winst CSU bij deelstaatverkiezingen Beieren

Achtergrond - 22 september 2003

(21 september 2003) De Christlich Soziale Union (CSU) is er als eerste politieke partij in de geschiedenis van de Bondsrepubliek in geslaagd om een tweederde meerderheid in een deelstaatparlement te bemachtigen. De partij van minister-president Edmund Stoiber behaalde tijdens de verkiezingen in Beieren gisteren 61,2 procent van de stemmen, een winst van 11,3 procent ten opzichte van de verkiezingen in 1998. Dat betekent dat de christen-democraten 124 van de in totaal 180 zetels in de Beierse Landtag mogen bezetten, vier meer dan de tweederde meerderheid. Deze meerderheid stelt de CSU in de gelegenheid om eigenmachtig grondwetswijzigingen ter goedkeuring aan de Beierse kiezers voor te leggen.

De enorme winst van de CSU is het gevolg van zowel de tevredenheid van de Beierse bevolking met de eigen deelstaatregering, als van de onvrede over de regering in Berlijn. De CSU, die al decennialang regeert op basis van de absolute meerderheid, kan in vergelijking met de overige Duitse deelstaten bogen op goede resultaten op het terrein van bijvoorbeeld de economie, de criminaliteitsbestrijding, de overheidsfinanciën en het onderwijs. De kiezers hebben de CSU voor haar verdiensten beloond. Daarnaast heeft de partij haar electorale succes echter te danken aan de onvrede die momenteel in heel Duitsland heerst over de hervormingsplannen van de regering-Schröder. Stoiber ging tijdens zijn campagne gretig in op deze onvrede: hij riep de kiezers in Beieren op om hun stem te gebruiken "om Berlijn te blameren". Hij noemde het compromis tussen CDU/CSU en de rood-groene regering op het terrein van de gezondheidszorg "eenmalig", hij kwam terug van zijn toezegging om de door rood-groen geplande belastinghervormingin de Bondsraad te steunen en hij verwierp het plan van een deel van de SPD-fractie, om de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar te verhogen.

De verkiezingsuitslag in Beieren laat, net als de deelstaatverkiezingen in Hessen en Nedersaksen eerder dit jaar, zien dat het hervormingsbeleid van de regering in Berlijn over weinig draagkracht onder de Duitse bevolking beschikt. Wellicht dat Edmund Stoiber zijn Beierse model van "Laptop und Lederhosen", modernisering van de economie met behoud van de eigen Beierse cultuur, vanaf 2006 alsnog op heel Duitsland mag toepasssen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bron: Frankfurter Rundschau

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan de Humboldt Universität in Berlijn.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Stoiber triumphiert mit Zwei-Drittel-Mehrheit

Süddeutsche Zeitung
Triumphaler Sieg für Stoiber und die CSU

Der Spiegel
Die süße Rache des Zweidrittel-Königs

Die Welt
Triumphales CSU-Wahlergebnis

Frankfurter Rundschau
Edmund Stoiber triumphiert in Bayern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger