Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingsnieuws 2009
juli-augustus

Achtergrond - 11 augustus 2009


Portret CSU-minister van EZ Karl-Theodor zu Guttenberg
(11 augustus 2009) Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) werd vanuit het niets in februari minister van Economische Zaken. Inmiddels is hij Duitslands populairste politicus. En dat terwijl hij, aldus weekblad Die Zeit, “nog geen arbeidsplaats heeft gered.”

SPD-campagne moeizaam van start
(5 augustus 2009) Hij had het zo mooi gepland. SPD-lijsttrekker Steinmeier wilde als eerste van start gaan met de verkiezingscampagne. Met rivaal Angela Merkel (CDU) nog op vakantie, zou hij alle ogen op zijn partij gericht weten. Maar die zien de SPD nog vooral schipperen en stuntelen.

Spil zwartgeldaffaire CDU uitgeleverd
(3 augustus 2009) De Duitse wapenhandelaar Karlheinz Schreiber is geland in München na uitlevering door Canada. Hij zal in Duitsland terechtstaan voor belastingontduiking en zijn betrokkenheid bij de zwartgeldaffaire rond de CDU. Een proces zou de CDU in deze verkiezingstijd slecht uitkomen.

CDU en FDP willen Duitse missie naar de maan
(26 juli 2009) Als CDU en FDP de verkiezingen winnen, willen ze de Duitse missie naar de maan nieuw leven inblazen. Vorig jaar nog besloot de Bondsregering de financiering van het Duitse maanprogramma stop te zetten.

Jaren tachtig herleven in kernenergiedebat
(23 juli 2009) Sommige hoofdpijndossiers blijven actueel, zo ook de discussie rond kernenergie. Het felle ideologisch getinte kernenergiedebat speelt nu een belangrijke rol in de verkiezingscampagne. Duitslandweb zet de standpunten op een rij.

Grote Coalitie Sleeswijk-Holstein staat op spingen
(16 juli 2009) De regering van Sleeswijk-Holstein dreigt te vallen. Binnen de coalitie van CDU en SPD bestaat geen vertrouwensbasis meer. De politieke crisis in de deelstaat kan gevolgen hebben voor de landelijke verkiezingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger