Duitslandweb logo Duitslandweb

Fettes Brot

Achtergrond - 10 juli 2012

De raps van Fettes Brot zijn maatschappijkritisch. Met hun teksten willen de rappers jongeren bewust maken van sociale problemen.

Fettes Brot
© patzi.de

Update (26-11-2010): Fettes Brot heeft een pauze ingelast. Lees meer >>

Met het nummer ‘Tanzerverbot- Schill to Hell’ willen ze waarschuwen voor de populistische Hamburgse politicus Ronald Schill. In de media vragen ze aandacht voor de strijd om wereldwijd schoon drinkwater. De kritiek die ze leveren is hard, maar heeft een humoristische toon.

Ondertussen houdt Fettes Brot zich ook bezig met hele andere dingen. In 2005 nemen ze met hun single ‘Emanuela’ deel aan de ‘Bundesvision Song Contest’ en eindigen op de tweede plaats.

Records

Een jaar na ‘Mitschakker’, brengt Fettes Brot van het album ‘Auf Einem Auge Blöd’ de single ‘Nordisch By Nature’ uit. Deze wordt hun doorbraak in heel Duitsland. Vanaf 1994 brengen ze zeven volledige albums uit en zijn ondertussen bezig met allerlei andere projecten. In 2005 wint Fettes Brot een 'Comet' voor 'Beste Band' en 'Beste Song' De Comet is een prijs van Duitse televisiezenders waar onder andere MTV bij betrokken is. Fettes Brot verkoopt nog steeds goed, maar hun muziek is steeds minder hiphop geworden, naast het maken van muziek houden de drie zich inmiddels ook bezig met het produceren van muziek en helpen ze jong talent.

Na twee drukke jaren van optredens kiest Fettes Brot in 2007 voor een concertpauze. In plaats van op het podium staan werken zij hard aan hun nieuwe album ‘Strom und Drang’ dat in 2008 verschijnt. Bovendien maken zij remixes voor hun favoriete artiesten zoals Amy Winehouse en Raphael Saadiq.

In 2010, als highlight van hun grootste tournee ooit, reist Fettes Brot samen met 500 fans in bussen naar Amsterdam voor de verschijning van hun vierde albumsingel ‘Amsterdam’.

Discografie

1994: ‘Mitschnacker’
1995: ‘Auf einem Auge Blöd’
1996: ‘Aussen Top Hits, innen Geschmack’
1998: ‘Fettes Brot läßt grüßen’
2000: ´Fettes Brot für die Welt’
2001: ‘Demotape’
2002: ‘Amnesie’
2005: ‘Am Wasser gebaut’
2008: 'Strom und Drang'
2010: ‘Brot (live)’
2010: ‘Fettes (live)’ 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger