Duitslandweb logo Duitslandweb

Fettes Brot

Achtergrond - 10 juli 2012

De raps van Fettes Brot zijn maatschappijkritisch. Met hun teksten willen de rappers jongeren bewust maken van sociale problemen.

Fettes Brot
© patzi.de

Update (26-11-2010): Fettes Brot heeft een pauze ingelast. Lees meer >>

Met het nummer ‘Tanzerverbot- Schill to Hell’ willen ze waarschuwen voor de populistische Hamburgse politicus Ronald Schill. In de media vragen ze aandacht voor de strijd om wereldwijd schoon drinkwater. De kritiek die ze leveren is hard, maar heeft een humoristische toon.

Ondertussen houdt Fettes Brot zich ook bezig met hele andere dingen. In 2005 nemen ze met hun single ‘Emanuela’ deel aan de ‘Bundesvision Song Contest’ en eindigen op de tweede plaats.

Records

Een jaar na ‘Mitschakker’, brengt Fettes Brot van het album ‘Auf Einem Auge Blöd’ de single ‘Nordisch By Nature’ uit. Deze wordt hun doorbraak in heel Duitsland. Vanaf 1994 brengen ze zeven volledige albums uit en zijn ondertussen bezig met allerlei andere projecten. In 2005 wint Fettes Brot een 'Comet' voor 'Beste Band' en 'Beste Song' De Comet is een prijs van Duitse televisiezenders waar onder andere MTV bij betrokken is. Fettes Brot verkoopt nog steeds goed, maar hun muziek is steeds minder hiphop geworden, naast het maken van muziek houden de drie zich inmiddels ook bezig met het produceren van muziek en helpen ze jong talent.

Na twee drukke jaren van optredens kiest Fettes Brot in 2007 voor een concertpauze. In plaats van op het podium staan werken zij hard aan hun nieuwe album ‘Strom und Drang’ dat in 2008 verschijnt. Bovendien maken zij remixes voor hun favoriete artiesten zoals Amy Winehouse en Raphael Saadiq.

In 2010, als highlight van hun grootste tournee ooit, reist Fettes Brot samen met 500 fans in bussen naar Amsterdam voor de verschijning van hun vierde albumsingel ‘Amsterdam’.

Discografie

1994: ‘Mitschnacker’
1995: ‘Auf einem Auge Blöd’
1996: ‘Aussen Top Hits, innen Geschmack’
1998: ‘Fettes Brot läßt grüßen’
2000: ´Fettes Brot für die Welt’
2001: ‘Demotape’
2002: ‘Amnesie’
2005: ‘Am Wasser gebaut’
2008: 'Strom und Drang'
2010: ‘Brot (live)’
2010: ‘Fettes (live)’ 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger