Duitslandweb logo Duitslandweb

Fettes Brot

Achtergrond - 10 juli 2012

De raps van Fettes Brot zijn maatschappijkritisch. Met hun teksten willen de rappers jongeren bewust maken van sociale problemen.

Fettes Brot
© patzi.de

Update (26-11-2010): Fettes Brot heeft een pauze ingelast. Lees meer >>

Met het nummer ‘Tanzerverbot- Schill to Hell’ willen ze waarschuwen voor de populistische Hamburgse politicus Ronald Schill. In de media vragen ze aandacht voor de strijd om wereldwijd schoon drinkwater. De kritiek die ze leveren is hard, maar heeft een humoristische toon.

Ondertussen houdt Fettes Brot zich ook bezig met hele andere dingen. In 2005 nemen ze met hun single ‘Emanuela’ deel aan de ‘Bundesvision Song Contest’ en eindigen op de tweede plaats.

Records

Een jaar na ‘Mitschakker’, brengt Fettes Brot van het album ‘Auf Einem Auge Blöd’ de single ‘Nordisch By Nature’ uit. Deze wordt hun doorbraak in heel Duitsland. Vanaf 1994 brengen ze zeven volledige albums uit en zijn ondertussen bezig met allerlei andere projecten. In 2005 wint Fettes Brot een 'Comet' voor 'Beste Band' en 'Beste Song' De Comet is een prijs van Duitse televisiezenders waar onder andere MTV bij betrokken is. Fettes Brot verkoopt nog steeds goed, maar hun muziek is steeds minder hiphop geworden, naast het maken van muziek houden de drie zich inmiddels ook bezig met het produceren van muziek en helpen ze jong talent.

Na twee drukke jaren van optredens kiest Fettes Brot in 2007 voor een concertpauze. In plaats van op het podium staan werken zij hard aan hun nieuwe album ‘Strom und Drang’ dat in 2008 verschijnt. Bovendien maken zij remixes voor hun favoriete artiesten zoals Amy Winehouse en Raphael Saadiq.

In 2010, als highlight van hun grootste tournee ooit, reist Fettes Brot samen met 500 fans in bussen naar Amsterdam voor de verschijning van hun vierde albumsingel ‘Amsterdam’.

Discografie

1994: ‘Mitschnacker’
1995: ‘Auf einem Auge Blöd’
1996: ‘Aussen Top Hits, innen Geschmack’
1998: ‘Fettes Brot läßt grüßen’
2000: ´Fettes Brot für die Welt’
2001: ‘Demotape’
2002: ‘Amnesie’
2005: ‘Am Wasser gebaut’
2008: 'Strom und Drang'
2010: ‘Brot (live)’
2010: ‘Fettes (live)’ 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger