Muziek - ‘Abgehauen nach Amsterdam’
Hiphopformatie Fettes Brot last een pauze in

Achtergrond - 26 november 2010

‘Oh sie ist abgehauen nach Amsterdam’, zingt de hiphopformatie Fettes Brot op hun nieuwste single. Het is voorlopig het laatste nieuwe werk dat we van de band uit Hamburg zullen horen. Dokter Renz, König Boris en Björn Beton kondigden vorige week op hun website aan na achttien jaar voor onbepaalde tijd een pauze in te lassen.

Muziek - ‘Abgehauen nach Amsterdam’
© Flickr.com/Ralf Heid/cc

Fettes Brot brak in 1995 door met de in het Plattdeutsch gerapte ode aan het Duitse noorden: ‘Nordisch by nature’. Het werd onverwacht zo’n hit dat de band besloot de single van de markt te halen om niet als ‘plattdeutsche Quatsch-Combo’ de annalen in te gaan. In de jaren erna groeide Fettes Brot uit tot één van de bekendste hiphopacts van Duitsland. Zes albums hebben ‘die Brote’ op hun naam staan, de verzamelalbums niet meegerekend. En een hele reeks hits zoals het aanstekelijke ‘Jein’ uit de vroege jaren, het serieuzere ‘An Tagen wie diesen’ en de meezinger ‘Emanuela’.

De laatste twee nummers zijn afkomstig van Am Wasser gebaut (2005). Volgens sommigen het laatste goede wat de band heeft voortgebracht. Toch werd ook de opvolger hiervan, Sturm und Drang (2008), een succes. Het nummer ‘Bettina, zieh dir bitte etwas an’, waarin Fettes Brot werd bijgestaan door het Berlijnse dj-duo Modeselektor, werd een hit. ‘Bettina, zieh dir bitte etwas an’ is een ‘anti-ode’ aan het volgens de bandleden overvloedige naakt in quizshows en daarbuiten. Het is een van de maatschappijkritische nummers van de band.

Fettes Brot is niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Die Brote staan bekend als hiphopformatie, maar hebben zich tegelijk altijd bediend van verschillende muziekstijlen. Misschien is dat waarom doorgewinterde hiphopfans weleens verkondigen dat de band de benaming hiphop niet waardig is.

Tourbus met tulpen

‘Amsterdam’, de voorlopig laatste single van Fettes Brot, is geen lofzang op de stad zoals ‘Nordisch by nature’ dat was op Noord-Duitsland. Het is een ballade over een verloren liefde die is vertrokken met een andere man, naar Amsterdam. Daarom toog de band ter promotie van het nummer begin november in een tourbus beplakt met tulpen naar onze hoofdstad. In hun kielzog bevonden zich 500 gelukkigen die waren uitgekozen om een concert in club Trouw bij te wonen. Het was weer eens iets anders dan de grote hallen waar Fettes Brot normaal optreedt en waarin ze in december ook hun Duitse tour zullen afsluiten.

Hoe het sabbatsjaar van Fettes Brot eruit zal gaan zien, en of het bij een jaar zal blijven, is onduidelijk. Afgelopen donderdag 18 november waren de bandleden te gast in TV-Total, de talkshow van Stefan Raab. Veel lieten zij niet los over het waarom van hun pauze en hun plannen voor de komende tijd. Ze vertelden alleen dat ze het komende jaar met ‘andere dingen’ aan de slag gaan en niet zullen optreden. Wel wilden zij, nooit te beroerd voor een kritische noot, kwijt dat zij zolang de Duitse regering het plan om de kerncentrales langer open te houden niet terugdraait, niet meer met Angela Merkel naar bed zullen gaan.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger