Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel-IV wil tussentijdse evaluatie uiterlijk half oktober

Kort nieuws - 19 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen hun tussentijde evaluatie uiterlijk half oktober houden. Dat maakten ze zondag bekend. Vooral binnen de SPD zijn er veel voorstanders om uit het kabinet te stappen.

De tussentijdse evaluatie is vorig jaar op aandringen van de SPD afgesproken in het regeerakkoord. Veel sociaal-democraten zagen het toen niet zitten om opnieuw met de CDU/CSU te moeten regeren. De partijen willen bij de evaluatie, die bij topoverleg zondag is afgesproken, het werk dat tot nu toe is verricht beoordelen. Ze zien de beoordeling als belangrijke basis voor de beslissing wel of niet door te regeren.

Tijdens hun topoverleg zondag hebben de regeringspartijen overeenstemming bereikt over een verlenging van de rem op de huurprijzen. Over het basispensioen en de afschaffing van de solidariteitstoeslag voor Oost-Duitsland konden ze het niet eens worden.

Twee van de drie tijdelijke SPD-voorzitters uitten zich positief over het werk van de Grote Coalitie tot nu toe. Een groot deel van de kandidaten voor de verkiezing van de nieuwe SPD-voorzitter is echter sceptisch over doorregeren. En ook veel andere SPD'ers geloven niet dat hun partij uit haar crisis komt zolang ze in de regering zit. De Bertselmann Stiftung concludeert in een rapport dat Merkel-IV het beter doet dan de vorige regering: meer dan 60 procent van de afspraken uit het regeerakkoord is al nagkomen of aangepakt. Dat zou een record kunnen zijn, aldus de Duitse denktank. Lees meer bij tagesspiegel.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger