Evaluatie: 'Coalitie CDU/CSU en SPD positief over eigen werk'
Kort nieuws - 6 november 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebMerkels regeringscoalitie van CDU/CSU en SPD is tevreden over het werk dat ze tot nu toe heeft verricht en wil doorregeren. Dat is volgens Duitse media de conclusie van de tussentijdse evaluatie, die in 2018 op aandringen van de SPD in het regeerakkoord is afgesproken.
Het kabinet spreekt vandaag over de tussentijdse balans, een document van ruim 80 pagina's waar Duitse media over beschikken. Daarin somt de regering op wat ze van de plannen in het regeerakkoord heeft uitgevoerd en wat er nog moet gebeuren. Onder dat eerste vallen volgens de evaluatie bijvoorbeeld de Kohleausstieg en het klimaatakkoord, en ook veel sociale maatregelen die de SPD voor zich kan claimen. Maar over bijvoorbeeld het basispensioen kunnen de partijen het maar niet eens worden.
In de zomer kwam de Bertelsmann Stiftung al met een positieve beoordeling van het kabinet, maar concludeerde eveneens dat de bevolking die successen niet waarneemt. Dat komt onder meer door een gebrek aan interne samenhang in de coalitie en het ontbreken van een visie voor de toekomst, schrijft nieuwssite Tagesschau. Op Spiegel Online komt politicoloog Wolfgang Schröder tot een vergelijkbare conclusie: de partijen hebben geen gemeenschappelijk groter doel, maken te veel ruzie en hebben een probleem met de eigen partijleiding.
De SPD drong in 2018 aan op een tussentijdse evaluatie, omdat veel sociaal-democraten het niet zagen opnieuw met de CDU/CSU te regeren. De beoordeling wordt gezien als belangrijke basis voor de beslissing wel of niet door te regeren. Daarover zullen de CDU en de SPD op hun partijcongressen binnenkort verder debatteren. Lees meer bij Zeit Online, tagesschau.de en Spiegel Online
Lees meer over 'Politiek':
CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen
De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.
Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland
In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.
Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.
Wachten loont
Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.
Reacties
Geen reacties aanwezig