Duitslandweb logo Duitslandweb

‘Duitsland was ook met 10 man de betere ploeg’
Ruud Kaiser over Duitsland-Servië

Achtergrond - 18 juni 2010

Duitsland verliest na de flitsende start tegen Australië vandaag met 1-0 van Servië. Klose kreeg twee keer geel en moest de wedstrijd in de 37e minuut verlaten. Podolski miste een aantal kansen, waaronder een penalty in de 60e minuut. Ruud Kaiser, de Nederlandse trainer van FC Magdeburg, volgde de wedstrijd in Nederland op tv.

‘Duitsland was ook met 10 man de betere ploeg’
© dpa/picture-alliance

Hoe keek u naar de wedstrijd? Bent u voor Duitsland?

"Ja. Ik woon nu twee jaar in Duitsland en ben er steeds meer bij betrokken geraakt. Bovendien doe ik mee aan de voetbalpool bij FC Magdeburg. Maar die heb ik niet gewonnen, want ik had 2-1 voor Duitsland getipt. Al denk ik dat met deze uitslag de pot is blijven staan, net als bij de eerste wedstrijd. Toen had ook niemand 4-0 voorspeld."

Hoe deed Duitsland het vandaag?

"De eerste helft was heel statisch, zonder veel beweging. De frisheid uit de eerste wedstrijd tegen Australië zat er nu niet in. Dat komt natuurlijk ook door die pietlut van een scheidsrechter. Die gaf overal gele kaarten voor. Klose had niet per se rood hoeven krijgen. Maar goed, het was ook niet zo slim van Klose, twee keer zo’n aanval van achteren.

Maar zeker een stuk of drie gele kaarten waren niet terecht. Je zag ook dat de scheids in de tweede helft minder kaarten uitdeelde.

Duitsland had de meeste kansen en dat met een man minder. Dat Podolski die penalty miste, maakte het natuurlijk ook moeilijk. Maar Duitsland had de betere ploeg. Van Ghana kunnen ze wel winnen en dan zijn ze gewoon door.

Een minuut voor rust hadden ze en prachtige kans, maar toen ging de bal op de lat. Dat zijn dingen in een wedstrijd, da’s gewoon pech."

Podolski heeft veel kansen gemist. Was dat ook pech?

"Nou, bij Podolski was niet alles zuiver. Hij was onbesuisd en maakte een aantal verkeerde keuzes. Die ene poging via de korte hoek, dat had de lange hoek moeten zijn. Maar er is met Podolski verder niet veel aan de hand hoor.

Het ging nu kennelijk effe niet, maar daar kan een speller feller van worden. Sommige spelers komen na zo’n gemiste penalty in vormcrisis, maar niet op dit niveau. Podolski staat er straks wel weer."

En Klose?

"Ja, die doet pas in de achtste finale weer mee. Dan is die rode kaart wel weer vergeten. En zelf zal hij er alles aan willen doen om deze fout goed te maken."

Löw liet zijn emoties zien tijdens de wedstrijd. Na de gemiste penalty van Podolski keek hij weg, hij gooide later woedend iets op de grond en na de wedstrijd verdween hij direct. Hoe kijkt u daar als trainer naar?

"Elke trainer reageert anders. De Franse trainer is heel stoïcijns, dat vind ik slecht, daar zie je geen enkele beleving. Net als bij de Franse spelers.

Löw toont zijn emotie, hij leeft mee. Zo’n reactie na zo’n penalty, dat ziet die speler toch niet. Het gaat er veel meer om wat een trainer dóet. Löw heeft Podolski niet laten vallen, ik ben er van overtuigd dat hij hem express niet heeft gewisseld. Dat was bij Rinus Michels, die ik als profvoetballer nog heb meegemaakt, wel anders. Die kon je direct na een verkeerde actie van het veld halen.

Het gaat om de acties van een trainer, niet om zijn reacties."

Hoe leeft die Mannschaft in Oost-Duitsland, waar u nu al twee jaar traint?

"Voetbal leeft sowieso heel sterk in heel Duitsland. Ook clubs uit de derde en de vierde divisie hebben heel veel fans, zeker de oudere Traditionsvereine. Bij Oost-Duitse clubs zie je nog veel oud-spelers en fans die in het verleden leven. Dynamo Dresden en FC Magdeburg waren in de DDR topclubs. Daar verlangen ze naar terug. Maar de spelers van nu zijn allemaal na de Wende groot geworden. Die hoor je nooit over vroeger.

Voor het Duitse elftal is iedereen enthousiast, daar zie je geen verschil tussen Oost- en West-Duitsland. Ook in Dresden en Magdeburg rijdt iedereen met een Duits vlaggetje op zijn auto rond, zelfs al voor het WK begon. Vorige week keek ik met ruim 4,5 duizend mensen naar de wedstrijd tegen Australië bij een public viewing in het stadion van FC Magdeburg. Een dolenthousiast, heel gemengd publiek, van kinderen van vijf tot en met opa’s. Als het om voetbal gaat, voelen de Duitsers zich één."

Hoe ver komt het team van Löw, denkt u?

"Duitsland start normaal gesproken in de voorrondes niet sterk en groeit dan tijdens het toernooi. Ik was verrast door de 4-0 winst in de eerste wedstrijd. Ze speelden flitsend, met een hoog tempo. Dat had ik pas later verwacht. Vandaag speelden ze veel langzamer en kwamen moeizaam in het spel. Maar ze hebben de kwaliteit in huis om ver te komen. Ik zie ze zeker wel bij de laatste vier."

 Ruud Kaiser is de Nederlandse trainer van het Oost-Duitse FC Magdeburg. Van 2008 tot 2009 werkte hij voor Dynamo Dresden. Kaiser trainde in Nederland o.m. Top Oss, FC Rozendaal en Jong Oranje. Uit die tijd kent hij Robben, Sneijder en Van Persie. Als profvoetballer speelde hij o.m. voor Ajax.

Afbeeldingen:
Klose krijgt rood: dpa/picture-alliance
Portret Ruud Kaiser: Wikipedia (cc)/x-weinzar

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Lees in dit overzicht alles wat je moet weten over het Duitse elftal op dit EK voetbal


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger