Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en Ghana juichen samen in Amsterdam
Beide landen door na 1-0 overwinning Duitsland

Achtergrond - 24 juni 2010

Na de 1-0 overwinning van Duitsland op Ghana zijn beide landen door naar de achtste finales. Duitsers en Ghanezen bekijken de wedstrijd gezamenlijk op een groot scherm in het Tropentheater in Amsterdam. Het is vooral Ghana dat de sfeer maakt.

Duitsland en Ghana juichen samen in Amsterdam
© Tropentheater
Tijdens 'Afrika Scoort!' zijn in het Tropentheater wedstrijden op groot scherm te zien.

Het publiek in het Tropentheater krijgt voor de wedstrijd deskundig commentaar. Florence Okoe geeft telefonisch haar mening. Zij is de sterspeler van het Ghanese vrouwenelftal, de Black Queens. Het is haar gelukt om als eerste Ghanese prof een contract in Europa te krijgen. Ze speelt voor Tennis Borussia, een club in de Bundesliga voor vrouwen. Florence heeft goede hoop voor Ghana: “Ja, de Black Stars gaan zeker winnen, Ghana gaat naar de volgende ronde!”

Duits commentaar wordt verzorgd door een echte Duitser. Simon Floter, grafisch ontwerper in Amsterdam, heeft vlaggetjes op zijn wangen en is met zijn Rudi Völler-snorretje op en top Duits. Hij begint direct over de halfbroers Boateng. Kevin-Prince Boateng speelt voor Ghana. Hij is verantwoordelijk voor de blessure van Ballack, de Duitse sterspeler die daardoor niet mee kon naar het WK. Halfbroer Jerome speelt voor het Duitse elftal. “Ik hoop niet dat er ruzie ontstaat maar Löw zal de spelers wel gewaarschuwd hebben.” De broers schijnen na het incident een tijd lang niet meer met elkaar te hebben gesproken.

Volgens Simon heeft het Duitse elftal het verlies tegen Servië van vorige week vrijdag nu wel verwerkt. “Na de winst op Australië waren we euforisch maar toen kwam het verdriet. Nu is iedereen weer positief ingesteld. Het wordt moeilijk maar we gaan winnen, met 1-0.” Op de vraag of het mogelijk is dat Duitsland uitgeschakeld wordt volgt een korte stilte: “Dat is nog nooit gebeurd. De bondscoach zal dan wel ontslagen worden. De spelers zijn goed, het moet dan wel aan de tactiek liggen.”

Aftrap

Om half negen kijken de ongeveer honderd aanwezigen vol spanning naar het grote scherm voor de aftrap. Tijdens het commentaar van Simon leek de zaal nog anti-Duits. Nu is er meer publiek en wordt er voorzichtig met een Duits vlaggetje gezwaaid. Toch is het Ghana dat de sfeer maakt. Ook bij gemiste Duitse kansen maken de Ghanezen het meeste geluid. Pas als Mesut Özil de 1-0 op zijn slof heeft en jammerlijk mist komen de Duitsers los: tierende mannen in geruite overhemden grijpen vertwijfeld naar hun hoofd.

Als het rustsignaal klinkt is Simon ontevreden: “De controle is niet goed, de passes komen niet aan. Er moet iets gebeuren want Ghana zal defensiever gaan spelen.” Één van de tierende Duitsers moppert na over Özil: “Dat was een enorme kans! Ghana speelt heel robuust. Ik hoop dat wij er één inschieten.”

Mesut Özil

De Duitsers moeten geduld hebben tot ver in de tweede helft. Dan maakt Özil alles goed met een knalhard schot van afstand. De Duitsers zijn blij, de Ghanezen vinden het ook niet erg want als het eindsignaal klinkt gaan beide ploegen door naar de achtste finales. De Ghanezen omhelzen elkaar. Ze zijn het enige Afrikaanse land dat de volgende ronde haalt.

In het Tropentheater zijn tijdens het WK alle wedstrijden van Afrikaanse landen te zien. De programma’s rond de wedstrijden zijn onderdeel van de tentoonstelling Afrika Scoort! en Road to 2010, een multimediaal journalistiek project dat verslag deed van de aanloop naar het wereldkampioenschap. Volgens mede-organisator Boris van Westering gaat het bij de wedstrijden vooral ook om de lol: “Het gevoel van samen voetbal beleven, dat maakt de wedstrijden hier zo leuk.”

Bron afbeelding 2: Tropentheater, Martjan Kuit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Lees in dit overzicht alles wat je moet weten over het Duitse elftal op dit EK voetbal


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger