Duitslandweb logo Duitslandweb

''Vreemd dat er geen echt debat over euro is"
Carola Schouten (ChristenUnie) over de Duitse verkiezingen

Achtergrond - 13 september 2013

Tijdens de Duitse verkiezingen wordt er maar nauwelijks gediscussieerd over de euro. Dat vindt financieel woordvoerder Carola Schouten van de ChristenUnie maar vreemd, zegt ze op Duitslandnieuws.nl. Ze wenst ook meer debat tussen de Duitse politieke partijen.  

''Vreemd dat er geen echt debat over euro is"
© Anne Paul Roukema / ChristenUnie

Hoe kijkt u naar de Duitse verkiezingen?
Het is altijd interessant om te zien wat er bij de buren gebeurt. Dus op hoofdlijnen volg ik het zeker. De ChristenUnie is een kleine fractie, dus we kunnen niet gestructureerd deze verkiezingen volgen. Maar persoonlijk doe ik dat wel, en ik weet zeker dat mijn collega-Kamerleden dat ook doen, want het is wel belangrijk.

Wat valt u vooral op?
Als woordvoerder financiën ben ik vooral benieuwd naar het debat rond de euro en Europa. Maar als ik naar de grootste partijen als het CDU en de SPD kijk, dan zie ik dat er maar over gesproken wordt. Ook tijdens het tv-debat tussen Merkel en Steinbrück was het nauwelijks een thema. Dat vind ik vreemd.

Voelt u zich verwant aan een bepaalde partij in Duitsland?
Er bestaat natuurlijk geen Duitse ChristenUnie, dus ik denk dat we het meeste hebben met het CDU. Maar bij verschillende andere partijen zie je natuurlijk ook politici die er voor uit komen dat ze christen zijn.

Katrin Göring-Eckardt, mede-fractievoorzitter van Die Grünen bijvoorbeeld?
Ja, zij heeft ook nog eens een hoge positie binnen de Duitse kerk. Dat is wel een bijzondere combinatie natuurlijk; politiek en kerk.

Over Duitslandnieuws.nl
Duitslandnieuws brengt dagelijks vers nieuws uit Duitsland voor de Nederlandse markt, met persoonlijke verhalen van ondernemers, economische trends op deelstaatniveau en politieke interviews. Deze serie interviews is met toestemming overgenomen van Duitslandnieuws.nl >>

Moet dat kunnen?

Ik vind van wel. Bij ons zijn de meeste politici als privépersoon ook kerkelijk actief. Weliswaar in een bescheiden rol omdat we niet meer tijd hebben. Zelf ben ik bijvoorbeeld betrokken bij het jeugdwerk binnen mijn kerk.

Wat vindt u van het politieke debat in Duitsland?
De discussie is heel anders dan in Nederland. Daar gaat het economisch goed en dus wordt er veel gesproken over een minimumloon. Hier zijn we vooral over bezuinigen aan het praten. De toon van de debatten verschilt daardoor heel erg.

Zijn de verkiezingen in Duitsland niet een beetje saai?
Nou, inderdaad! In Nederland is er in de laatste weken voor de verkiezingen bijna dagelijks een debat.

Is dat niet te veel van het goede?
Nee! In Nederland kom je zo goed te weten wat de standpunten van de partijen zijn. Je krijgt een veel breder overzicht. In Duitsland is er één duel tussen de grootste partijen, een dag later tussen de kleine partijen. Ik had graag gezien dat ze met z’n allen in discussie zouden gaan. En vaker graag. Daar wil ik dan horen wat de ideeën voor het land zijn. Een echte visie. Nu hebben we eigenlijk alleen maar de personen Merkel en Steinbrück gezien, veel minder de partijen waar ze voor staan.

Wie moet er winnen?
Ik hoop op een goede mix tussen het CDU en de SPD, een grote coalitie dus. En wat mij betreft mogen Die Grünen daar ook nog wel bij, omdat zij een aantal mooie standpunten hebben. Maar dat zal wel geen realistische gedachte zijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger