Duitslandweb logo Duitslandweb

President Steinmeier bezoekt Delft en Amsterdam

Achtergrond - 15 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier is dinsdag en woensdag voor een hernieuwde kennismaking in Nederland. Hij bezoekt Den Haag, Delft en Amsterdam en ratificeert samen met premier Rutte het Westereemsverdrag, dat de bevoegdheden van Nederland en Duitsland in het Eems-Dollardgebied regelt.

President Steinmeier bezoekt Delft en Amsterdam
© picture-alliance/Soeren Stache
Koning Willem-Alexander ontvangt president Steinmeier op 15 mei op Paleis Noordeinde

Het is Steinmeiers eerste bezoek aan Nederland sinds hij in februari 2017 tot bondspresident werd gekozen. Als minister van Buitenlandse Zaken was hij hier al eerder, zoals in 2016, bij de Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in EindhovenEn in 2014 tekende hij met zijn Nederlandse collega Koenders het Westereemsverdrag, tijdens een symbolische boottocht op de Eems. Het verdrag moest nog officieel worden geratificeerd. Dat doet Steinmeier, nu als president, dinsdag met premier Rutte. Zij wisselen oorkondes uit, legt een woordvoerder van de bondspresident uit, waarmee het verdrag per 1 juli 2018 officieel van kracht wordt.

Het Westereemsverdrag maakt een einde aan een decennialang slepend zeegrensconflict tussen Nederland en Duitsland. De kwestie werd urgent toen het Duitse energieconcern EWE in 2011 besloot het windmolenpark Riffgat in de Noordzee te bouwen, boven de eilanden Borkum en Rottumerplaat. Volgens Nederland kwamen de windmolens deels op Nederlands grondgebied te staan. Er is al heel lang onduidelijkheid over de grens in de Eemsmonding. Beide landen hebben in 1960 weliswaar het Eems-Dollardverdrag getekend, maar daarin is geen precieze zeegrens vastgelegd.

Voor het gebied van 3 tot 12 zeemijlen uit de kust bestond tot het Westereemsverdrag geen regeling. In het verdrag wordt ook geen grens vastgelegd - daarover verschillen Duitsland en Nederland nog steeds te veel van mening. Maar beide landen hebben nu wel afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de bouw van windmolenparken, zodat bedrijven weten in welk land ze vergunningen moeten aanvragen. Ook is in het verdrag de toegang tot de havens van beide landen in de Eemsmonding geregeld. 

Start-ups en stadsontwikkeling

Steinmeier is samen met zijn vrouw Elke Büdenbender in Nederland. Dinsdag heeft hij eerst een gesprek met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer. Daarna volgen een welkomstceremonie, een audiëntie en een lunch op paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

‘s Middags bezoekt de Duitse president de Technische Universiteit Delft en YES!Delft, de Young Entrepeneur Society Delft, die start-up-ondernermers ondersteunt. ‘s Avonds dineert hij met Rutte in het Catshuis. Zij spreken onder meer over de toekomst van Europa en over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in beide landen, waaronder migratie.

Op woensdag bezoekt Steinmeier de waterwoningen en de A’dam Toren in Amsterdam Noord. Daar voert hij gesprekken met deskundigen over stadsontwikkeling. Hij krijgt een rondleiding over het NDSM-terrein, een culturele vrijplaats voor kunstenaars en kleine bedrijfjes. Van daaruit gaat het per boot naar het Rijksmuseum.

Duits-Nederlandse betrekkingen

De Nederlands-Duitse betrekkingen zijn al jarenlang uitstekend. De samenwerking tussen regeringsleiders Merkel en Rutte, de twee langstzittende West-Europese regeringsleiders, geldt als zeer goed. Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner en andersom staat Nederland voor Duitsland op de tweede plaats, na China en voor de VS (bekijk de handelscijfers bij de DNHK).

Sinds 2013 organiseren beide landen Nederlands-Duitse regeringsconsultaties: topoverleg tussen de regeringsleiders en een deel van hun ministers, om de intensieve samenwerking tussen beide landen verder te versterken. Omdat de regeringsvorming in beide landen na de verkiezingen vorig jaar zo lang heeft geduurd, is het nog niet van nieuwe regeringsconsultaties gekomen. De RVD laat weten dat daarvoor nog naar een geschikte datum wordt gezocht. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer

Een hond zonder grensbeleving

Een hond zonder grensbeleving

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Deel 4: “Ik ga dagelijks de grens over en ben nooit aangehouden.”

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger