Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz donderdag in Nederland

Kort nieuws - 16 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz is donderdag in Nederland voor een bezoek aan premier Rutte. Hij zal ook worden ontvangen door koning Willem-Alexander. Het is het eerste officiële bezoek van Scholz aan Nederland sinds hij kanselier is. 

Scholz en Rutte spreken donderdagmiddag op het ministerie van Algemene Zaken over de oorlog in Oekraïne, de bilaterale samenwerking en over klimaat en energie. Nederland en Duitsland leveren onder meer gezamenlijk pantserhouwitsers aan Oekraïne. Duitsland ontvangt sinds de Russische inval in Oekraïne ook meer gas uit Nederland

De relaties tussen beide landen zijn uitstekend, zo benadrukten Rutte en Scholz in januari. Rutte was toen direct na de beëdiging van zijn nieuwe kabinet voor een officieel kennismakingsbezoek naar Berlijn gereisd. Beide regeringsleiders spraken toen over hun "gedeelde waarden en doelen", zoals in het klimaat- en buitenlandbeleid. 

Nederland en Duitsland voeren bovendien regelmatig regeringsconsultaties met elkaar, bilateraal overleg op kabinetsniveau. De laatste keer, in 2019, stond het klimaatbeleid centraal, waarin beide landen het voortouw willen nemen in Europa. Rutte en Scholz kondigden in Berlijn ook nieuwe regeringsconsultaties voor dit jaar aan. Lees meer over het bezoek van Scholz aan Nederland in het persbericht van de RVD

Lees meer over de Nederlands-Duitse betrekkingen in het post-Merkel tijdperk in 'Atlantisch Perspectief' (maart 2022)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger