Duitslandweb logo Duitslandweb

Opleiding Oekraïense soldaten in Idar-Oberstein begonnen

Kort nieuws - 12 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De eerste soldaten uit Oekraïne zijn in Duitsland aangekomen om een training te krijgen op de pantserhouwitsers die Nederland en Duitsland samen aan Oekraïne leveren. 

In totaal ongeveer zestig soldaten worden getraind om het geschut te gebruiken, door de artillerieopleiding van het Duitse leger in Idar-Oberstein in Rijnland-Palts. Ze moeten 12 pantserhouwitsers 2000 gaan bemannen, zeven geleverd door Duitsland en vijf door Nederland.

Het Duitse leger beschikt volgens defensieminister Lambrecht op papier over 100 pantserhouwitsers, maar slechts veertig kunnen daadwerkelijk worden gebruikt. Het mobiele artilleriegeschut kan doelen tot op veertig kilometer afstand raken.

Aan de levering van zware wapens aan Oekraïne is wekenlange discussie vooraf gegaan. Aanvankelijk wilde de Duitse regering alleen verdedigingswapens leveren, om geen partij in de oorlog te worden. Eind april maakte Lambrecht bekend dat het Duitse leger vijftig Gepard-luchtafweertanks gaat leveren aan Oekraïne. Kort daarna werden ook de pantserhouwitsers toegezegd, inclusief munitie en opleiding. Lees meer bij SWR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger