Duitslandweb logo Duitslandweb

Oekraïense ambassadeur bedankt Scholz voor wapens

Kort nieuws - 2 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De in Duitsland veelbesproken ambassadeur van Oekraïne, Andrij Melnyk, heeft woensdag verheugd gereageerd op de nieuwe wapenleveranties die kanselier Scholz in de Bondsdag aankondigde. Duitsland gaat het geavanceerde luchtafweersysteem Iris-T leveren. 

Tegenover de krant Stuttgarter Nachrichten zei Melnyk dat hij zich achter de schermen al drie maanden inzet om het Iris-T-systeem te krijgen. Hij schat in dat deze luchtafweer in oktober kan worden ingezet. In een andere krant zei Melnyk dat het een echte doorbraak is: "Eindelijk kunnen we  kanselier Scholz uit de grond van ons hart bedanken." 

Duitse media meldden woensdag dat Duitsland ook raketwerpers gaat leveren, samen met de Verenigde Staten. Die kunnen mogelijk al eerder worden geleverd dan de luchtafweer. Ook stuurt Duitsland een radar waarmee artillerie kan worden opgespoord naar Oekraïne.

Duitse media hebben ook verrast gereageerd op de aankondiging van Scholz. De afgelopen weken was er steeds sprake van dat de kanselarij van Scholz op de rem zou staan bij wapenleveranties. De nieuwe toezeggingen doen de verwachtingen gestand die Scholz heeft gewekt toen hij kort na de Russische inval sprak van een Zeitenwende in het Duitse defensiebeleid.

Overigens is niet iedereen voor meer wapenleveranties. Oppositiepartijen Die Linke en de AfD vinden dat Scholz zo olie op het vuur gooit. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger