Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz kondigt nieuwe wapenleveranties aan

Kort nieuws - 1 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft woensdag tijdens een debat in de Bondsdag aangekondigd extra wapens aan Oekraïne te leveren. Het gaat om het luchtafweersysteem IRIS-T en radars. Duitse media melden kort na zijn toespraak dat bovendien overeenstemming is bereikt over de levering van vier meervoudige raketwerpers van het type Himars.

Volgens Duitse media is met Oekraïne afgesproken dat de raketwerpers niet worden ingezet voor doelen op Russisch grondgebied. De VS gaat dezelfde raketsystemen leveren, en dat maakte dat ook Duitsland daartoe nu bereid is. Scholz wil geen Duitse 'Alleingänge', en wil dus alleen samen met andere landen zwaardere wapens leveren. 

De aankondiging van Scholz tijdens het debat in de Bondsdag kwam als een verrassing. Scholz ligt de laatste weken onder vuur omdat hij te terughoudend zou zijn. Gevraagd naar het Duitse doel in het conflict zei Scholz: Rusland mag en zal de oorlog niet winnen. Duitsland zal Oekraïne zo lang steunen als nodig is. Oppositieleider Merz van de CDU wilde van Scholz weten waarom hij niet zegt dat Oekraïne de oorlog moet winnen. Het is volgens Scholz niet aan Duitsland om te bepalen wat de uitkomst moet zijn, maar aan Oekraïne. Lees meer bij Tagesspiegel

Scholz meldde ook dat Duitsland met Griekenland een 'Ringtausch'-levering heeft afgesproken, zoals dinsdag al bekend werd. Griekenland levert tanks aan Oekraïne en krijgt van Duitsland nieuwere tanks nageleverd. Lees meer bij Tagesschau

Dinsdagavond zei minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock in tv-programma Brennpunkt dat de steun aan Oekraïne moet worden aangepast aan de nieuwe oorlogsstrategie van de Russische president Poetin. Dat vraagt een lange adem, aldus de minister. Het Oekraïense leger heeft volgens Baerbock nu vooral wapens nodig waarmee luchtaanvallen en bombardementen kunnen worden afgeweerd. Duitsland moet zien daaraan bij te dragen, zodat in de Donbas 'niet alles platgebombardeerd wordt'. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger