Duitslandweb logo Duitslandweb

Poetin waarschuwt Scholz en Macron voor wapenleveranties

Kort nieuws - 30 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Russische president Poetin heeft kanselier Scholz en de Franse president Macron in een telefoongesprek afgelopen weekeinde gewaarschuwd voor de levering van zware wapens aan Oekraïne. 

Het leveren van zware wapens aan Oekraïne heeft als risico dat de regio verder destabiliseert en de humanitaire crisis erger wordt, heeft Poetin volgens het Kremlin tegen Scholz en Macron gezegd. De drie regeringsleiders hebben 80 minuten met elkaar aan de telefoon gesproken.

Scholz en Macron hebben bij Poetin aangedrongen op een onmiddellijke wapenstilstand en terugtrekking van de Russische troepen, liet de Duitse regeringswoordvoerder Hebestreit weten. Ook riepen ze Poetin op met de Oekraïense president Zelensky te onderhandelen over een diplomatieke oplossing. Volgens het Kremlin zou Poetin daartoe bereid zijn.

Poetin zou verder hebben gezegd dat Rusland Oekraïense krijgsgevangenen volgens het Verdrag van Genève zal behandelen. Scholz en Macron hebben hem opgeroepen de rond 2500 Oekraïense soldaten uit de Azov-staalfabriek in Marioepol vrij te laten. 

Scholz, Macron en Poetin hebben ook gesproken over de dreigende wereldwijde voedselcrisis. Het Westen wil dat Rusland de blokkade van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee opheft, zodat Oekraïne weer graan kan transporteren. Volgens Rusland zijn de westere sancties het probleem, maar de Duitse regering wijst erop dat die niet voor levensmiddelen gelden. Poetin zou, net als eerder al tegen de Italiaanse premier Draghi, hebben gezegd graantransporten toe te willen laten, maar eist tegelijkertijd een einde aan de sancties. Dat weigeren de westerse landen. Lees meer bij Tageschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger