Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Macron waarschuwen Rusland

Kort nieuws - 26 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondskanselier Scholz en de Franse president Macron hebben Rusland opgeroepen tot deëscalatie in het Oekraïne-conflict. Dat deden ze dinsdag tijdens een gezamenlijke persconferentie in Berlijn. 

Scholz waarschuwde Rusland dinsdag dat "militaire agressie zwaarwegende consequenties" zal hebben. Ook Macron zei dat bij Russische agressie "de kosten voor Rusland hoog" zullen zijn. Hij voegde daar aan toe dat de dialoog met Rusland nooit zal worden opgegeven. Vrijdagochtend heeft Macron telefonisch overleg met de Russische president Poetin. Ook dan wil hij op deëscalatie aandringen, zei hij.

De Franse president benadrukte verder dat Duitsland en Frankrijk het eens zijn in hun standpunt in de Oekraïne-crisis. De afgelopen dagen klonk er vanuit Europa en de VS kritiek op Duitsland, onder meer vanwege de Duitse terughoudendheid om wapens aan Oekraïne te leveren. Ook vinden steeds meer betrokkenen dat Duitsland bereid moet zijn gaspijpleiding Nord Stream 2 op te geven als Rusland Oekraïne binnenvalt. Groot-Brittannië riep Duitsland daar wederom toe op. 

Vandaag spreken politieke adviseurs uit Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland met elkaar. Scholz toonde zich tijdens de persconferentie met Macron verheugd dat er weer gesprekken in dit zogenoemde Normandië-format plaatsvinden. Het laatste topoverleg van de vier landen is inmiddels twee jaar geleden. Frankrijk en Duitsland bemiddelen sinds 2014 in het conflict. Lees meer bij Der SpiegelTagesschau en de Süddeutsche Zeitung 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger