Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse peiling: Weerstand tegen kernwapens verdampt

Kort nieuws - 2 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meer dan de helft van de Duitsers vindt het goed dat er Amerikaanse kernwapens in Duitsland zijn. Dat is een grote ommezwaai in de publieke opinie.

In de afgelopen jaren lieten peilingen een heel ander beeld zien, vorig jaar nog was een meerderheid tegen de stationering van Amerikaanse kernraketten in Duitsland. Door de oorlog in Oekraïne zegt veertig procent nu dat ze moeten blijven, 12 procent vindt dat het er nog meer mogen worden en 39 procent is voor verwijderen van de wapens van Duits grondgebied. De peiling werd gehouden door het ARD-actualiteitenprogramma Panorama.

Opvallend is dat volgens de enquete de grootste steun voor de Amerikaanse wapens te vinden is bij de achterban van de Groenen. In het oosten van Duitsland is veel meer veel weerstand tegen de kernwapens dan in het westen. De naar schatting 20 kernraketten liggen in Büchel in Rijnland-Palts en horen bij de NAVO-verdedigingsmacht. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger