Ambtenaren gescreend met nieuwe Stasi-akten
Nieuwsflash

Achtergrond - 9 februari 2004

(9 februari 2004) Nieuwe informatie uit een oud archief van de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, zal vanaf april standaard gebruikt worden bij de screening van Bondsdagafgevaardigden en ambtenaren. Dit heeft Marianne Birthler, die de Stasi-archieven in Duitsland beheert, bekend gemaakt. Het materiaal, dat bekend staat onder de naam 'Rosenholz-Datei', is in de tijd van de Wende (1989-1990) door de Amerikanen meegenomen en pas vorig jaar aan Duitsland teruggegeven. Er zou voornamelijk informatie in staan over West-Duitsers die voor de Stasi hebben gewerkt.

De afgelopen maanden is onder grote druk gewerkt aan de ontcijfering en de verwerking van de gegevens. De Stasi had de akten destijds zelf op microfiche gezet, maar de informatie was slecht leesbaar. Namen ontbraken of werden dubbel genoemd. Om het risico te vermijden dat de informatie verkeerd zou worden geïnterpreteerd, werden de akten eerst uitgebreid door medewerkers van Birthler onderzocht.

Duitsland heeft jarenlang geprobeerd het archief van de Amerikanen los te peuteren. Pas vorig jaar werd de geheimhoudingsplicht door de Verenigde Staten opgeheven en keerde de informatie terug naar Duitsland. De CIA heeft de akten destijds op nog onopgehelderde wijze naar Amerika gebracht. Deze actie droeg de naam operatie 'Rosewood', vandaar de Duitse naam 'Rosenholz-Datei'.

Birthler zegt geen "nieuwe golf van spectaculaire onthullingen" te verwachten. Toch kan het archief nog voor verrassingen zorgen. In september 2003 bleek de Duitse schrijver Günter Wallraff in de akten te worden genoemd. Duitse strafvervolgers hebben de akten al in de jaren negentig in de Verenigde Staten mogen inzien. Destijds zijn veel spionnen ontmaskerd, onder wie een medewerker van de NAVO. In totaal hebben volgens Birthler ongeveer 3000 tot 3500 burgers van de Bondsrepubliek voor de Stasi als IM, Inoffzieller Mitarbeiter (de naam die de Stasi hanteerde voor mensen voor de geheime dienst spioneerden) gewerkt.

Die Welt
Öffentlicher Dienst wird mit 'Rosenholz'-Datei überprüft

Mitteldeutsche Zeitung
'Rosenholz'-Datei wird ab April zur Überprüfung genutzt
Interview: "Die Behörde wird es noch in 20 Jahren geben"

Frankfurter Neue Presse
'Rosenholz'-Datei zur Überprüfung im öffentlichen Dienst

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Ein labyrinthsches System von Listen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger