Ex-Stasi-leden werkzaam bij Stasi-archief
Nieuws

Achtergrond - 30 november 2006

(30 november 2006) Meer dan vijftig werknemers van de instantie die de archieven van de Stasi beheert waren vroeger zelf werkzaam bij de beruchte Oost-Duitse geheime dienst. Dat heeft een onderzoek van dagblad Die Welt uitgewezen.

Volgens de krant hebben meer dan vijftig, oftewel 1 op de 36 werknemers van de Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik (BStU), het in 1991 ingestelde instituut dat de Stasi-archieven beheert, een Stasi-verleden. Daarvan bekleden meerdere inmiddels belangrijke functies binnen de instantie, bijvoorbeeld als afdelingshoofd of als directielid van de ondernemingsraad. Anderen houden zich bijvoorbeeld bezig met de reconstructie van tijdens die Wende vernietigde documenten en kwesties van strafvervolging en rehabilitatie, gevoelige activiteiten gezien hun eigen verleden.

De BStU spreekt in een reactie van 52 werknemers met een Stasi-verleden, waarvan 41 in de DDR-periode niet meer dan bewakingsbeambten waren. Over de andere elf verklaart persvoorlichter Andreas Schulze dat ze “om professionele redenen voor onontbeerlijk gehouden worden”. Dit laatste feit is volgens de BStU al jaren bekend en al vele malen onderwerp van discussie geweest in zowel de Bondsdag als de Duitse media. Bovendien maakt het Duitse arbeidsrecht het onmogelijk om de elf voormalige Stasi-werknemers te ontslaan.

Die Welt verwijt Marianne Birthler, de directrice van de BStU, en haar voorganger Joachim Gauck de aanwezigheid van ex-Stasi-werknemers stelselmatig verzwegen te hebben. Als voorbeeld noemt de krant ook Klaus Richter, voor de val van de Muur nog werkzaam als Inoffizielle Mitarbeiter (IM) bij de Stasi en nu nota bene aan het hoofd van de afdeling die belast is met het tegen het licht houden van het DDR-verleden van de eigen BStU-werknemers. Vanwege zijn verleden als IM moest Richter in 1990 nog opstappen uit de Bündnis 90-fractie in het Oost-Duitse parlement. Zijn partijgenoten in dat jaar waren onder andere Marianne Birthler en Joachim Gauck.

Hubertus Knabe, directeur van de Stasi-gedenkplaats Hohenschönhausen, zegt geschokt te zijn door de onthullingen van Die Welt. Hij eist het ontslag van de voormalige Stasi-werknemers. Knabe spreekt tegen dat het al jaren bekend zou zijn dat het Stasi-archief ex-Stasi-leden onder zijn werknemers telt. “Ik heb zelf negen jaar bij het Stasi-archief gewerkt en iedere dag mijn identiteitskaart laten zien aan de beveiliging, die erop toe moest zien dat werknemers geen Stasi-documenten mee naar huis namen.” Knabe zegt nooit gedacht te hebben “dat deze mensen zelf bij de Stasi betrokken waren.”

Die Welt
Die Birthler-Behörde hat ein Stasi-Problem

Spiegel Online
Stasi-Spitzel bei der Stasi-Behörde

Heute
Ex-Stasi-Leute bei Birthler-Behörde

Die Welt
Gedenkstättenleiter fordert Entlassung von Ex-Stasileuten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger